Další otrava novičokem v Anglii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Další otrava novičokem v Anglii!

Dům, kde byla otrávená dvojice nalezena.
Dům, kde byla otrávená dvojice nalezena. (Foto ČTK, Facebook)

Více než čtyři měsíce od otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala (66) a jeho dcery Julie (30) hlásí Anglie další otravu novičokem! Britský pár se nejspíš nešťastnou náhodou přiotrávil nervově paralytickou látkou po manipulaci s kontaminovaným předmětem.

Charlie Rowley (45) a Dawn Sturgess (44) byli nalezeni v sobotu v bezvědomí v domě ve městě Amesbury. To leží nedaleko Salisbury, kde se 4. března přiotrávil i Skripal s dcerou. Podle britského ministra vnitra Sajida Javida přišel pár do styku s nervovou látkou jinde než v místech, která byla dekontaminována v rámci vyšetřování březnového přiotrávení.

Kontaminovaný předmět

„Po nových testech nyní víme, že byli vystaveni nervové látce po manipulaci s kontaminovaným předmětem,“ uvedla britská policie, jejíž protiteroristická složka převzala vyšetřování po místní policii. Kamarád nyní přiotrávené dvojice Sam Hobson řekl, že pár strávil den před upadnutím do kómatu v Salisbury, kde byli přiotráveni Skripalovi. Spekuluje se také, že si látku měli přinést domů.

Nešťastná náhoda

Podle všeho se Rowley a Sturgess, kteří bojují v nemocnici o život, přiotrávili nešťastnou náhodou a nebyli terčem vražedného útoku. Jednou z hypotéz podle britského vládního zdroje je, že jeden z nich zvedl obal, který byl použit k uložení neurotoxické látky použité proti Skripalovým. Francouzský expert na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon doplnil, že šlo nejspíš o velmi malý obal, například injekční stříkačku či lékárnickou nádobku.



Přečtěte si
jity
7. 7. 2018 • 16:16

Putin nechal otrávit nějaké bezvýznamné feťáky? To jako proč?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.