Kvůli kauze novičok: Šéf BIS nebude generálem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kvůli kauze novičok: Šéf BIS nebude generálem

Šéf BIS Michal Koudelka (53), který měl být včera jmenován generálem, ostrouhal.
Šéf BIS Michal Koudelka (53), který měl být včera jmenován generálem, ostrouhal. (Foto Profimedia.cz)

Jedna zpráva BIS a úplně jiná interpretace. Prezident Miloš Zeman, který si ji od rozvědky nechal vypracovat, prohlásil, že se jed novičok v Česku vyráběl. Premiér Andrej Babiš (63, ANO) to po schůzce s šéfy rozvědky popřel. A když se dva perou... třetí se nesměje. Šéf BIS Michal Koudelka (53, na snímku), který měl být včera jmenován generálem, ostrouhal.

Zeman tvrdil, že se v Česku novičok, kterým byl v Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal, skutečně malém množství vyráběl a testoval. Jenže to šlo o látku A234 a nikoliv tu použitou k otravě, jíž byla A230. Babiš pak v pondělí po schůzce s šéfy BIS a Vojenského zpravodajství popřel i to, že by šlo o výrobu.

Vyjádření prezidenta prý zřejmě vyplynulo z rozdílného vnímání slov výroba a testování. V každém případě šéf BIS Koudelka přišel o povýšení. Generálem se měl stát včera při příležitosti Dne vítězství. Podle Aktuálně.cz ale prý prezidenta rozzlobil i kvůli vyhoštění tří ruských agentů, kteří v Česku působili pod diplomatickým krytím. Hrad nejmenování odmítl komentovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.