Novinky v léčbě rakoviny prsu: Operace nádoru bude jednodušší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Novinky v léčbě rakoviny prsu: Operace nádoru bude jednodušší

Profesor Jiří Neužil.
Profesor Jiří Neužil. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Čeští lékaři se stávají průkopníky v léčbě rakoviny prsu! Testují novou metodu předoperačního vyšetření, které označí přesné místo nehmatného nádoru. Chirurgický zákrok je tak pro pacientku šetrnější.

Metoda se jmenuje magseed. Aby lékaři při operaci zbytečně nezasahovali do zdravé tkáně v prsu, označí si nádor magnetickým jádrem. „Jádro veliké 5 x 1 mm zavedeme pod ultrazvukovou kontrolou v místní anestezii pomocí jehly přímo k tumoru. Chirurg pak použije pro nalezení jádra detekční sondu, která je s jádrem propojená přes magnetické pole,“ vysvětlila lékařka Regina Šírová z Mammacentra Medicon. Podobné metody se používají již leta, ale mají i nevýhody. „Nádory se značí například uhlíkem, který se zavádí pomocí více vpichů. Nevýhodou je, že uhlík při vyjmutí ložiska nebývá odstraněn v celém rozsahu a později může zkreslovat obraz ultrazvukového vyšetření," dodala.

Doktorka Regina Šírová u 3D mamografu.


Nádorovou buňku donutí k sebevraždě
Lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze začali testovat novou látku MitoTam proti rakovině prsu. U zrodu byli čeští chemici z Biotechnologického ústavu Akademie věd. „Rakovinné buňky rostou rychle a překotně, proto potřebují více energie. Mají tedy více mitochondrií,“ vysvětlil iRozhlasu profesor Jiří Neužil, který u vzniku látky cílící na mitochondrie stál. „Nevyřadí je z činnosti, pořád vyrábějí energii, ale donutí je vytvářet reaktivní formy kyslíku. Ty způsobí, že je buňka nucena spáchat sebevraždu."

 

Tak vypadá prs s nádorem pod ultrazvukem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.