Špetka soli, hrstka cukru – víte, co to znamená? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Špetka soli, hrstka cukru – víte, co to znamená?

 (Shutterstock)

Nemusíte zrovna vařit podle kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, abyste se setkali se starými kuchařskými mírami z dob našich babiček a prababiček, objevují se i v současných receptech. I když běžnější než špetky či hrstky jsou dnes spíše gramy a dekagramy, případně polévkové lžíce či kávové lžičky. Jenže ani u těch nemusí být vždy jasno – má být „polévková lžíce“ cukru vrchovatá nebo zarovnaná?

Máte k dispozici recept, ale už v počátku, při pročítání seznamu surovin, jste na vážkách. Pokud rozklíčujete zkratky PL (polévková lžíce), KL (kávová lžička) a setkat se můžete také s ČL, což je lžička čajová, vyskočí na vás „špetka“ soli nebo „hrstka“ sušených hub, to vše korunuje slovní spojení „mouka na zaprášení“ – kolik jí proboha má být?! Odpověď na poslední otázku zní, že právě tolik, aby tenkou vrstvou pokryla pokrm v pánvi nebo hrnci. Další míry postupně…

MALÁ A VELKÁ LŽÍCE

Taky se pozastavujete nad tím, že jednotlivé kávové i polévkové lžíce se navzájem mohou velikostí poměrně zásadně lišit? Některé jsou přeci hlubší, jiné mělčí, některé široké, jiné užší… Je tedy třeba pracovat se lžící průměrné velikosti, třeba podobnou, jakou jsme se stravovali ve školní jídelně – klasickou hliníkovou. Pokud jde o přesné míry, průměrná polévková lžíce představuje objem 15 ml a lžička kávová či čajová 5 ml. To v případě, jsou-li zarovnané. O míře naplnění by měl informovat autor receptu, rozdíly jsou totiž poměrně značné. Například soli je v zarovnané polévkové lžíci 15 g, v nezarovnané dvojnásobek, ve vrchovaté samozřejmě ještě více, a to asi o 30 %. U jednotlivých surovin se množství liší.

SNÍTKA JE VĚTVIČKA?

Možná se nad tím nepozastavujete, pokud zdobíte pokrm snítkou koriandru, ale i tato „míra“ má své rozměry. Jedná se o asi deseticentimetrový kousek – větvičku s lístky – čerstvých bylinek, kromě koriandru třeba také tymiánu nebo rozmarýnu.

MEZI PRSTY A DO DLANĚ

Špetka může také dělat problémy. Logické je vysvětlení, že je to množství soli, cukru, pepře a jiného koření, které se udrží mezi ukazovákem a palcem, jak vysvětlují definice. Ale i zde může být značný rozdíl mezi špetkou z rukou drobné ženy a z rukou vzrostlého muže. Nabízí se tedy ještě další přirovnání, trochu přesnější – špetka je takové množství sypké ingredience, které se vejde na špičku kuchařského nože na plochu půl centimetru od špičky.

Podobně by mohla probíhat debata o hrstce, která slouží k dávkování sušených hub, luštěnin a mnoha dalších surovin včetně cukru, krupice atd. Jak je hrstka velká? Mělo by to být množství, které se vejde do napůl sevřené dlaně. Kolik váží průměrná hrstka, zdá se, nikdo dosud neřešil, přesný údaj tak zůstává utajen. Naše babičky ale nejspíš vařily především srdcem a na tom, jestli měly hrst větší nebo menší, zřejmě tolik nezáleželo.

OŘECH A OSMINKA MÁSLA

Možná se s touto mírou setkáváte ještě dnes – někdo si kupuje „osminku“ másla. Co to znamená? Vysvětlení je prosté – jedná se o osminu kilogramu, tedy 125 g čili polovinu klasické kostky másla o váze 250 g, kterou možná kupujete domů. A co se po vás chce, pokud máte hodit do těsta ořech másla? Je to přibližně 10 g nebo dvě čajové lžičky – ale zarovnané.

VAŘENÍ BEZ VÁHY

Nejsou všichni takoví profíci, aby vařili zcela bez váhy a suroviny dávkovali od oka. Ale váha nemusí být vždy po ruce – třeba na chalupě, nebo zrovna dojdou baterky. Pro takové případy je dobré změřit si, jak „váží“ právě vaše lžíce, kávová lžička nebo i hrnek, což je oblíbená pomůcka mnoha kuchařek, a v případě nouze můžete s těmito jednoduchými pomocníky situaci snadno zvládnout.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.