Žlutý zázrak: Proč jíst banán každý den? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Žlutý zázrak: Proč jíst banán každý den?

Exotické ovoce je levnější než jablka.
Exotické ovoce je levnější než jablka. (Shutterstock.com)

I přes svou poměrně vysokou nutriční hodnotu jsou banány ovocem, které se může bez výčitek svědomí objevit ve vašem jídelníčku denně. Mýtus, že banány způsobují zácpu, již byl mnohokrát vyvrácen. Přinášíme důvody, proč si žlutou pochoutku dopřát.

Pomáhají s trávením

Banány obsahují velké množství pektinu a vlákniny, která podporuje trávení. Skutečnost, že pomáhají léčit průjem, je způsobena vysokým obsahem hořčíku a draslíku. Banány pomáhají i jako prevence před svalovou křečí. A pokud máte stres, který je často vyvolán nedostatkem živin, dejte si ho každý den.

Léčí bolest břicha

Pálení žáhy banán spolehlivě zažene. Vysokým obsahem škrobu dokáže neutralizovat kyselost žaludku, kde vytvoří jakousi ochrannou fólii a pokryje podrážděnou žaludeční sliznici.

Zlepšují náladu

Podobně uvolněný a spokojený pocit, který cítíte po dobrém sexu, můžete na sobě pozorovat i po konzumaci banánu. Aminokyselina tryptofan, kterou toto ovoce obsahuje, se podobně jako po orgasmu přemění v těle na serotonin a velké množství dopaminu, které blahodárně zklidní mysl.

Dodají energii

Kombinací přirozeného obsahu fruktosy a vlákniny poskytuje banán tělu rychlou energii, která vydrží i několik hodin. Glykemické zatížení banánů není vysoké, tudíž se nemusíte obávat ani o hladinu krevního cukru. Ovoce je navíc dobře stravitelné a netrápí zbytečně žaludek.

Chrání před nemocí

Draslík a sodík má velmi příznivý vliv na krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Snižuje oxidační stres a podle odborníků z jihokorejské univerzity pomáhají v boji s neurodegenerativními onemocněními jako je Alzheimerova choroba.

Zázračná slupka

*Pokud u vás doma končí banánové slupky v koši, připravujete se o výborného a levného pomocníka. Nejen, že dokážou vyleštit vaše kožené boty, vnitřní strana slupky dokáže zahladit škrábance na nábytku. Stačí místo potřít a po 10 minutách vyleštit.Lesk dodá slupka i nerezové baterii v kuchyni nebo koupelně.

*A když zalijete pokojové květiny vodou, ve které jste nechali vyluhovat banánovou slupku, dodáte jim doping živin, za které se vám odmění bohatým růstem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.