Sadistický vynálezce ponorky Madsen (47): Stále nevysvětlil, proč Švédku ROZŘEZAL | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sadistický vynálezce ponorky Madsen (47): Stále nevysvětlil, proč Švédku ROZŘEZAL

Švédská novinářka Kim Wallová a dánský vynálezce Peter Madsen
Švédská novinářka Kim Wallová a dánský vynálezce Peter Madsen (Reuters)

Měla to pro ni být rutina, další zajímavá reportáž. Nikoho by ale ani ve snu nenapadlo, že se švédská novinářka Kim Wall (†30) s čtenáři o dojmy z plavby na podomácku vyrobené ponorce Nautilus už nepodělí. Psal se 10. srpen 2017 a ženě odtikávaly poslední minuty života. Ve středu, téměř po tři čtvrtě roce, se alespoň částečného zadostiučinění dočkala její rodina. Kimin vrah, dánský sadistický psychopat Peter Madsen (47), byl odsouzen na doživotí.

Případ ve zkratce

• 10. srpna v podvečerních hodinách se Kim Wall sešla s Peterem Madsenem (47), výstředním dánským vynálezcem, který zkonstruoval největší amatérskou ponorku na světě.

• O té Wall psala reportáž a chtěla si plavbu na vlastní kůži vyzkoušet.

• Poslední fotografie před smrtí zachycuje Kim s Peterem na palubě ponorky u kodaňského přístavu, co se dělo poté, není dodnes jasné.

• Jisté je jen to, že 11. srpna ponorka ztroskotala.

• Madsen se zachránil, Kim byla od té doby pohřešovaná.

• 21. srpna moře vyvrhlo lidský trup bez hlavy a končetin, analýzy potvrdily, že patří právě Kim. • Zbytek těla policisté objevili v pytlích zatížených kovem v kodaňské zátoce Köge a Madsen se v případu stal jediným podezřelým.

TŘI VERZE, JEDNA VELKÁ NÁHODA

Kriminalisté neměli vyšetřování vůbec jednoduché. Podivínský konstruktér Peter Madsen hned třikrát změnil výpověď. V první fázi vyšetřování tvrdil, že se s Kim rozloučil ještě téhož večera. V půl jedenácté ji měl vysadit nedaleko restaurace Halvandet. Jenže kamerové záznamy nic takového nepotvrdily, a tak Madsen přišel s novou teorií. Kim prý na hlavu spadl 70kilogramový kovový poklop ponorky, a konstruktér v záchvatu paniky tělo vyhodil do moře. Peter výpověď naposledy změnil 30. října. Třetí verze se držel i při soudním slyšení letos v březnu. „Otevřel jsem poklop a do tváře mě udeřil teplý oblak,“ uvedl Madsen s tím, že se novinářka otrávila oxidem uhelnatým. „Našel jsem ji na podlaze, snažil jsem se ji vzbudit. Ale nešlo to.“ Podivín se hodinu snažil tělo dostat z útrob plavidla. Když pochopil, že to jinak nepůjde, tělo rozčtvrtil a po částech vhodil do moře.

USVĚDČIL HO TELEFON

Ne nadarmo jsou nové technologie označované jako chytré! Byl to totiž právě vynálezcův telefon, který pomohl případ objasnit. Peter v něm měl uložená sadistická videa, zobrazující mučení a vraždění neznámých žen. Nad hrůzostrašnými krvavými jatky se konstruktér ukájel, zřejmě chtěl něco podobného zažít na vlastní kůži. Vylákal proto Kim Wall na svou ponorku a stal se režisérem svého vlastního hororového videoklipu. „Peter Madsen prokazatelně sledoval to video krátce před tím, než se sešel s Wall,“ uvedl prokurátor Jakob- Buch Jepsen. „V týdnu před tím navrhl i jiným ženám, aby se s ním na plavbu ponorkou vydaly, ale všechny ho odmítly.“ Při těch slovech mrazí. Zdá se totiž, že obětí mohlo být ještě mnohem víc.

ZBYTEK ČLÁNKU NAJDETE V TIŠTĚNÉM NEDĚLNÍM AHA!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.