Měření odborníků KRNAPu: Zima v Krkonoších byla dobrá! Jaké bude počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Měření odborníků KRNAPu: Zima v Krkonoších byla dobrá! Jaké bude počasí?

Josef Harčarik při měření sněhové pokrývky.
Josef Harčarik při měření sněhové pokrývky. (Foto pro Aha! – Kamila Antošová)

Jako každý rok zjara vyrazili pracovníci Krkonošského národního parku měřit na hřebeny našich nejvyšších hor výšku zbývajícího sněhu. Výsledek? Zima co do sněhu byla na horách dobrá.

Odborníci zjistili, že na západě Krkonoš jsou ještě až dva metry bílé pokrývky. Mnohem víc sněhu se však drží v místě zvaném Mapa republiky, kde odolává paprskům často ještě v létě a při tání vytváří tvar připomínající obrysy naší země. Jeho přesná výška ale zatím není známá, odhaduje se na devět až deset metrů. „Na toto místo kolegové ještě nešli z důvodu bezpečnosti,“ řekl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

Měří se ale na ostatních místech. „Podle výsledků byla zima dobrá, zatímco v minulých dvou letech byla hodně slabá,“ uvedl Josef Harčarik, odborný pracovník KRNAPu. Pokud nepřijdou v brzké době silné lijáky, což předpověď neuvádí, neměly by hrozit jarní povodně. Postupně odtávající sníh by naopak měl alespoň lehce pomoci vyschlému Česku.

Alžběta Čejková a Martin Erlebach při měření sněhové pokrývky na hřebenech Krkonoš.

Do konce týdne sluníčko

Užívejte sluníčka a předčasného léta. Od příštího týdne nás čeká škaredé počasí. Zatáhne se a ochladí se.

Nadprůměrné teploty v posledních dnech spíše odpovídají začátku května. Lidé už chodí v triku a berou na sebe kraťasy. „Do konce týdne očekáváme teplé jižní proudění. Jen lokálně mohou být bouřky,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. Nejtepleji má být zítra. „Opět by měly padat teplotní rekordy,“ řekla Honsová.

Jenže pak už to půjde s počasím od desíti k pěti, přesněji řečeno od dvacítek k jedenácti stupňům. „Začne přibývat oblačnosti i srážek,“ řekla meteoroložka.

Jak bude?

Dnes: 18 až 22 °C

Zítra: 20 až 24 °C

Pátek: 16 až 20 °C

Sobota: 18 až 22 °C

Neděle: 17 až 21 °C

Pondělí: 16 až 20 °C

Úterý: 14 až 18 °C

Středa: 11 až 15 °C

Alžběta Čejková a Martin Erlebach při měření sněhové pokrývky na hřebenech Krkonoš.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.