Výročí prvního záhadného mordu prostitutky v Londýně: 130 let Jacka Rozparovače! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Výročí prvního záhadného mordu prostitutky v Londýně: 130 let Jacka Rozparovače!

130 let Jacka Rozparovače!
130 let Jacka Rozparovače! (Foto Wikipedie, Shutterstock)

V roce 1888 Londýňany děsila řada záhadných vražd prostitutek ve čtvrti Whitechapel. K té první došlo 3. dubna před 130 lety...

Whitechapel v chudinské části East End byla tehdy nejmizernější z londýnských čtvrtí, semeništěm zločinu a přeplněným útočištěm židovských uprchlíků z Ruska. Chudoba, alkoholismus, nelegální prostituce... Právě šlapky se staly terčem tajemných vražd.

Jedenáct vražd

V noci na úterý 3. dubna – stejně jako letos právě po Velikonocích – přepadli dva nebo tři muži nuznou prostitutku Emmu Elizabeth Smith (†45). Okradli ji a těžce zranili, do pochvy jí strčili tupý objekt. Ještě se dobelhala domů a bytná ji vzala do nemocnice, ale měla protrženou pobřišnici, upadla do kómatu a ve středu ráno zemřela.

Třebaže šlo o ženu nevalného postavení, policie se do vyšetřování pustila ve velkém, vyslechla stovky lidí, prohledala kasárna i lodě v docích... To ještě nikdo nemohl tušit, že tam v následujících měsících podobných případů přibude dalších deset.

Mary Jane Kelly, zavražděná 9. listopadu 1888.

Jiný rukopis

Druhou prostitutku kdosi ubodal 39 ranami 7. srpna, opět v noci po svátku. Po třetím případu z 31. srpna už novin začaly naznačovat, že může jít o jednoho pachatele či gang. Dnes se experti shodují, že tentýž pachatel měl na svědomí jen pět z jedenácti whitechapelských mordů, mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888. Tyto prostitutky měly zručně podříznutá hrdla a čtyři z nich také rozříznutá břicha, ba vykuchané vnitřnosti. Další vraždy už zase měly jiný rukopis.

Byl rozparovačem James Maybrick?

Dojížděl z Liverpoolu?

Za 130 let vyšetřování a dohadů přesáhl počet podezřelých stovku. Nejpravděpodobnějším kandidátem na Jacka Rozparovače se dnes jeví liverpoolský obchodník James Maybrick (†50). V jeho domě se našel deník s přiznáním pěti vražd v Londýně a jedné v Manchesteru, vypadá docela důvěryhodně. Každopádně Maybricka otrávila jeho manželka v květnu 1889, takže další whitechapelské vraždy spáchat nemohl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.