Krevní skupiny – tajemství lidského původu i nátury | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Krevní skupiny – tajemství lidského původu i nátury

Jaká povaha vám bublá v žilách?
Jaká povaha vám bublá v žilách? (Profimedia.cz)

Krev je zcela zvláštní šťáva, to psal už Goethe, a potvrdil by to určitě i každý upír. Krev znamená život, je symbolem příbuzenství, když se objeví, vzbuzuje silné emoce. Co o nás vypovídá naše krevní skupina?

Krevní skupina 0
Nula je celosvětově nejvíce rozšířená krevní skupina. Provází ji instinkt a pud pro přežití – to nejstarší, co lidstvo mělo. »Jede« na živočišný protein, vyhovuje jí fyzická práce, pohání ji vůle po úspěchu. Neexistují pochyby o budoucnosti, žije přítomností, má smysl pro realitu, rizika se jí často mění v úspěch. Snadno se přátelí, má potřebu být ve společnosti. Jde s proudem, s dobou, flexibilně se přizpůsobuje. Je otevřená, nechodí daleko pro silná slova, vysílá jasné signály. Je upřímná bez hranic – přemýšlí nahlas.

Krevní skupina A
Skupina nejčastěji rozšířená v České republice. Váže se k jedné komunitě – půdě. Je to usedlý typ, díky kterému ale lidstvo přežilo. Jeho pesimismus je vlastně konzervatismus zemědělce. Lidé s krevní skupinou A jsou nanejvýš spolehliví, provází je ale neustálý pocit provinění. Čelí hrdě výzvám života. Ve chvílích krize převládá rezervovaný klid, je to síla vyvěrající z hlubin – nejdříve váhá, po analýze s chladnou hlavou činí zásadní rozhodnutí. Skupina A má ale tendenci se uzavřít do sebe, dlouho mlčí, ale když exploduje, je to amok a je lepší jít z cesty.



Krevní skupina B
»Béčkaři« jsou výkonní a úžasní organizátoři. Jsou to flexibilní nomádi, tvořiví – za účelem přežití. Stejné vlastnosti mají všechny jejich buňky. Jsou méně zranitelní, odolní proti nemocem. Jednají věcně a konkrétně, přistupuji ke všemu koncentrovaně. Vyznačují se vyrovnaností ve všech směrech. Je to nejaktivnější krevní skupina, stále upevňuje, buduje. Posuzuje situace naprosto střízlivě. Splývá zde inteligence a cit. Jako hlavní preferují svobodu jednání. Šokují svou otevřeností a »naivitou«, s jakou mluví. Trpělivost a vysvětlování není jejich silnou stránkou.

Krevní skupina AB
Jedná se o nevyrovnaný ale vysoce charismatický typ. Neříkají nepříjemné věci, jsou to rození diplomaté obrušující hroty případných pří – jsou proto všude vítáni. Zdánlivě sebevědomým chováním skrývají rozpory ve svém nitru. Jsou šťastní, když lidé potřebují jejich pomoc, ale zároveň je to obtěžuje. Je v nich zastoupen introvert i extrovert současně. Je to skupina intrikujících jedinců, nesobeckých lidí i stydlínů zároveň, směs protikladů. Někdy jsou plní chmur, jindy středem pozornosti. Jsou velkorysí, rádi se blýsknou. Nijak zvlášť si nepotrpí na detaily, nejsou si vždy vědomi následků svého konání.

Co je Rh faktor?
Krev se kromě základních čtyř skupin dělí podle Rh faktoru (název je odvozen od opic Macacus Rhesus, na kterých se při pokusech odlišnost krve prokázala). Lidé s Rh negativním proto nemohou přijímat krev od Rh pozitivního dárce. Přibližně 85 % všech lidí má Rh faktor pozitivní. Negativní Rh faktor u matky navíc znamená riziko pro vývoj plodu v děloze.

Jak zjistíte svou krevní skupinu?
Vyšetření provádí laboratoře transfuzních stanic nebo hematologickotransfuzních oddělení. U dárců krve, příjemců transfuze, těhotných žen a novorozenců je hrazeno ze zdravotního pojištění, ostatní zaplatí od 200 korun.  V lékárně si také můžete koupit test pro domácí použití, stojí cca 400 korun.

Přečtěte si
ivoadler
5. 3. 2018 • 14:29

Mám nulku, žena áčko. Docela to pasuje. Teď už vím, proč mám tak rád maso.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.