Co přispělo ke svatořečení Jana Nepomuckého? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co přispělo ke svatořečení Jana Nepomuckého?

Sv. Jan Nepomucký na Karlově mostě.
Sv. Jan Nepomucký na Karlově mostě. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, pro Aha! – Ladislav Höll, ara)

Na den přesně před 300 lety se stal zázrak, který zapsal Strakonice do křesťanských dějin. Malá Rozárka (7) spadla do vody pod mlýnské kolo. Když ji po půlhodině vytáhli, zázračně obživla.

Rozálie Hodánková, dcera správce johanitského panství, uklouzla na namrzlé lávce a spadla do náhonu u Otavy. Po půlhodinovém pátrání ji stárek Antonín Mařena objevil pod zaseknutým mlýnským kolem. Několik mužů s ním muselo pootočit, než se holčičku podařilo vytáhnout. Byla bez viditelných zranění a po zahřátí v peřinách se bez jakýchkoliv následků probrala.

„Když byla ve vodě, její matka se za ni modlila k Janu Nepomuckému. Dívenka pak řekla, že se jí světec zjevil a ubezpečil ji, že se jí nic nestane,“ popsal farář Roman Dvořák. Jak se mohla dívka dostat pod kolo, aniž by ji nerozdrtilo a následně přežít desítky minut pod vodou, si nikdo nedokázal vysvětlit. Událost, kterou u výslechu pod přísahou dosvědčila řada svědků, byla hlavním ze čtyř uznaných zázraků, jež vedly ke svatořečení sv. Jana Nepomuckého.

Kdo byl Jan Nepomucký

Generální vikář pražského arcibiskupa Jan z Pomuka (*mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku, †20. března 1393 v Praze) hájil v době napětí mezi arcibiskupem Janem z Jenštejna a králem Václavem IV. o jmenování biskupů svobodu církve. Pozdější prameny uvádějí jako možnou příčinu královy nenávisti vůči Janovi i skutečnost, že byl zpovědníkem královy manželky Žofie a odmítl vyzradit její zpovědní tajemství. Každopádně spor vyvrcholil jeho umučením 20. března 1393. Červená mramorová deska na Karlově mostě ukazuje, kde bylo jeho tělo svrženo do Vltavy. Už v 17. století patřil k největším zemským patronům. Dodnes je uctíván jako mučedník katolické církve a svědek zpovědního tajemství.

Víte, že...

...antropologický průzkum ostatků světce ve 20. století ukázal, že zemřel ještě před vhozením do Vltavy? Příčinou smrti nebylo utopení, ale krvácení do mozku způsobené opakovanými údery tupým předmětem do hlavy.

Proč je tak oblíben

Sv. Jan Nepomucký je po sv. Václavu a sv. Ludmile jedním z hlavních patronů českých zemí. Jeho kult se rozšířil zejména v období baroka. Podle odborníků je mezi lidmi mimořádně oblíben proto, že je jim nejblíže. Je spjat s vodou a jeho socha s typickým palmovým listem v jedné a křížem ve druhé ruce stávala na mnoha mostech. Jen v Evropě se jich dodnes zachovalo kolem třiceti tisíc. Stal se symbolem mlčenlivosti, strážcem mostů a tajemství, patronem právníků, lodníků, vorařů a mlynářů. Lidé uctívali sv. Jana i jako ochránce před povodněmi.

Nejslavnější Čech

Sv. Jan Nepomucký je možná nejznámějším Čechem na světě. Už kolem roku 1600 se jeho věhlas šířil nejen v Evropě, ale i v zámoří. Nejen v severní, ale zejména v katolické Latinské Americe ho znají stamiliony věřících. „V Latinské Americe je nesmírně známý. Byl oblíbeným světcem jezuitů a ti si ho brali na své misie. Tak se dostal do různých zemí, i na východ, například do Číny. Tam ale vzhledem k dějinnému vývoji nevytrval,“ uvedl farář Roman Dvořák.

Mlýn už neexistuje

Strakonický Pětikolský mlýn, kde se zázrak odehrál, už dávno v centru jihočeského města nestojí. Událost připomíná jen starý, nenápadný obraz a deska s popisem záchrany utonulé v kostele sv. Markéty ve Strakonicích. Autentické výpovědi svědků zázraku a další písemnosti s tím spojené, jsou uloženy ve vatikánských archivech.

Lékař Karel Dlask: Jde o nevysvětlitelný jev

„Oživení po takto dlouhé době pod vodou je teoreticky možné, ale pouze tehdy, pokud následuje resuscitační péče. To, že byla holčička zabalená do peřin a sama se probrala, to se vymyká běžným pravidlům života a smrti. Jedná se o paranormální jev, který ale nemá s medicínou nic společného,“ řekl Aha! anesteziolog a soudní znalec v oboru zdravotnictví Karel Dlask.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.