Souboj kobry a krajty: Kdo vyhrál?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Souboj kobry a krajty: Kdo vyhrál?!

Drsný souboj bez vítěze.
Drsný souboj bez vítěze. (Foto Facebook)

Byl to souboj, na jehož konci nezůstal žádný vítěz. Jen dva mrtví. Do křížku se pustila kobra královská s obří krajtou mřížkovanou.

A zatímco nejedovatá krajta vytasila svoji nejsilnější zbraň – škrcení, krajta jí ještě před udušením stačila uštknout a vpravit jí do těla smrtící dávku jedu! Anebo to bylo naopak? „Predátorem tady byla určitě kobra královská, jinými hady se totiž živí běžně. Jen neodhadla dostatečně sílu své kořisti a krajta ji v sebeobraně uškrtila,“ rozkryl pro Blesk Petr Velenský, kurátor chovu plazů z pražské zoo.
Bitva na život a na smrt tak skončila pro oba plazy fatálně, v propletenci těl zůstali ležet mrtví oba...

Kobra královská Jeden z nejjedovatějších hadů světa (jed paralyzuje nervový systém). Délka: až 6 m, váha i přes 12 kg.

Je hadí jed jedovatý i pro hada?

„Složení hadího jedu vždy odpovídá tomu, čím se had živí. Druhy specializované na lov ptáků mají vyvinutý jed, který je účinný na ptactvo, to samé platí pro savce i plazy. Kobra královská jako hadožrout má jed účinný na hady. Kdyby byla krajta menší, kobra by ji zabila a sežrala. Hadi útočí instinktivně a stává se jim, že svou kořist neodhadnou. Občas se stane i to, že se příliš velkou kořistí zalknou.“
Petr Velenský, Zoo Praha

Krajta mřížkovaná Jeden z největších škrtičů světa, schopný spolknout i celé prase! Délka těla 6 – 10 metrů, váha až 75 kg!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.