15 let od kauzy Stodolovi: Jak jsme vraždili důchodce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

15 let od kauzy Stodolovi: Jak jsme vraždili důchodce!

Svou vražednou misi manželský pár zahájil v září 2001.
Svou vražednou misi manželský pár zahájil v září 2001. (Foto ara)

Brutálně zabili a oloupili osm lidí – tři muže a pět žen. Zítra uplyne 15 led ode dne, kdy sériové vrahy Jaroslava (51) a Danu (47) Stodolovi zadržela policie.

Svou vražednou misi manželský pár zahájil v září 2001. Stodolovi si vybírali starší bezmocné lidi. Kvůli penězům je bili, svazovali a škrtili. Dopustili se celkem 21 trestných činů, a to kvůli penězům. Zločinem si údajně přišli na pouhých 400 tisíc korun. Vraždili ve východních, středních a jižních Čechách.

Práskla ho
Jaroslav Stodola u soudu nezapíral, ale svou ženu dlouho z lásky kryl. Tvrdil, že vraždil sám. Názor změnil až v okamžiku, když jeho láska u soudu jednu z vražd do detailů popsala s tím, že ji spáchal Jaroslav, a jí o tom jen vyprávěl. Rozhořčený muž pak o své ženě řekl, že je mrcha a konečně všechny jejich zločiny věrohodně popsal.

Na doživotí
Stodola dokonce uvedl, že se k obětem choval násilně na přání manželky. Ona se zase hájila tím, že byla pod jeho vlivem. Párek vrahů poslal Krajský soud v Hradci Králové na doživotí za mříže 26. dubna 2004. V roce 2006 byli v nepřítomnosti rozvedeni

Kdo je Dana Stodolová

Původem Slovenka se poprvé vdala již v 15 letech a o rok později se jí narodila dcera. S druhým manželem odjela do Kanady a živila se jako barová tanečnice. Jaroslav Stodola byl jejím třetím manželem. Před vraždami byla dvakrát odsouzena pro neplacení výživného a krádež.

Kdo je Jaroslav Stodola

Pocházel z problémové rodiny. V mládí utekl z domu a brzy se osamostatnil. Měl pověst klidného člověka. Agresivně se choval jen v opilosti. Před sérií vražd byl již čtyřikrát trestaný a ve vězení strávil šest let.

Víte, že...
...Stodolová je druhou ženou odsouzenou v ČR na doživotí

Co všechno spáchali:

Muže spoutali a odešli

30. září 2001 donutili pod hrozbou nožem Aloise M. (†77) z Chabeřic, aby jim dal 160 tisíc korun. Pak ho svázali a odešli. Muž byl objeven ve velmi špatném stavu až o dva dny později. Necelý rok poté zemřel.

Uškrtil souseda

Druhou obětí se 16. listopadu 2001 stal jejich soused Jaroslav Š. (†75). Jaroslav srazil seniora na zem a donutil ho vydat 40 tisíc korun. Přepadený mu strhl punčochu z obličeje, Jaroslav se bál prozrazení, a tak muže uškrtili.

Oběť zakopali

28. listopadu 2011 sousedku Růženu S. (†68). Dana ji napadla tyčí, pak ji svázali a bili. Stodola ji nakonec udusil šátkem a polštářem. Odnesli si 50 tisíc. Tělo zakopali na zahradě s doklady věcmi, aby to vypadalo, že odcestovala.

Maskovali plynem

30. dubna 2002 přepadli v obci Měchonice Antonína K. (†66) a jeho ženu Marii (†62). Když jim žena řekla, kde mají peníze, Stodola je uškrtil kabelem od lampičky. V domě pustili plyn, aby to vypadalo jako náhoda nebo sebevražda.

Danino sólíčko

Vraždu 14. září 2002 spáchala Dana sama v Kardašově Řečici. Marii Č. (†78), která ji u sebe nechala přespat, dvakrát praštila válečkem do hlavy a čtyřikrát bodla nožem do hrudníku.

Předstírali oběšení

28. října 2002 napadli ve Slavošově Josefa M. (†81), který bydlel v domě naproti nim. Jaroslav ho omráčil úderem do hlavy a na půdě se ho pokusil oběsit na telefonním kabelu za trám. Muž ale spadl na podlahu a Stodola ho vzteky ukopal. Z domu si odnesli 10 tisíc. Vkladní knížky s téměř dvěma miliony nenašli.

Ďábelský plán

2. prosince 2002 se Stodolovi vloupali v Brněnci do domu, ve kterém žila Božena C. (tehdy 92) se svou dcerou Helenou (†52). Na návštěvě u ní byla i její druhá dcera Dagmar W. (†62). Tu Jaroslav uškrtil šátkem. Boženu povalil na postel a zakryl jí obličej polštářem. Když se přestala hýbat, uškrtil Helenu ve vaně. Dana pak napustila vodu a pořezala jí zápěstí.

Spadla klec

Poslední obětí se stal 3. února 2003 Josef P. (tehdy 78) v Hrádku na Kutnohorsku. S nožem v ruce ho donutili vejít do sklepa, kde ho zamkli. Dům prohledali a odcizili jen mobil a sladkosti. Důchodce se sám vysvobodil a policii lupiče popsal.

Jak je pamatuje Kajínek
Nejznámější český odsouzenec Jiří Kajínek se s Jaroslavem Stodolou setkal ve věznici. Podle něj je Stodola s doživotím smířený. Kajínkovi se prý svěřil se svou láskou k manželce. „Stodola mi říkal, já bych to na ni nikdy neřekl, já jsem ji tak miloval, že bych udělal cokoli pro to, abych ji z toho dostal. Já jsem to udělal a mě za osm mrtvol nikdo nepustí, já to tady dožiju.“

Zpackané vyšetřování

Kauza se do dějin naší kriminalistiky zapsala také závažným pochybením ze strany policie. Případy tří zavražděných zprvu vyšetřovatelé uzavřeli jako sebevraždu či náhlé úmrtí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.