UŠNÍ MAZ: Co poznáte podle barvy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

UŠNÍ MAZ: Co poznáte podle barvy!

Ušní maz není zrovna elegantní téma, o kterém by se lidé běžně bavili, ale může hodně vypovídat o vašem zdraví.
Ušní maz není zrovna elegantní téma, o kterém by se lidé běžně bavili, ale může hodně vypovídat o vašem zdraví. (iStock.com)

Ušní maz není zrovna elegantní téma, o kterém by se lidé běžně bavili, ale může hodně vypovídat o vašem zdraví.  Rozhodně varovné signály nepodceňujte.

Ušní maz není projevem nemoci

I když nepůsobí moc esteticky, je tahle látka pro naše tělo velmi důležitá. Tvoří se, aby zabránila pronikání bakterií a nečistot do zvukovodu, takže ucho naopak chrání. Mít ucho bez mazu tedy není cílem a nebylo by to ani zdravé.

Druhy ušního mazu

Žlutý vazký
Nejběžnější u dospělých. Jeho struktura zabraňuje vysychání a svědění zvukovodu.

Bledě žlutý
Tato barva je běžná u dětí. Dětské ucho také zpravidla produkuje víc mazu, ale věkem produkce klesá.

Suchý, bílý, šupinatý
Takový ušní maz mají lidé, kteří se málo potí. Ucho ovšem může svědit.

Šedý
Na tamponu může vyděsit, ale je to zcela běžná barva, která svědčí o tom, že se ucho čistí. Pokud je maz suchý a křehký, může být příznakem ekzému, nebo příliš suchého zvukovodu. Pokud vás ucho svědí, navštivte ušního lékaře

Tmavý a vazký
Čím tmavší je barva ušního mazu, tím většímu pocení nasvědčuje. Pokud máte maz, zřejmě se dost potíte a váš pot je více cítit. Není to však příznak nemoci.

Tmavý a velmi hustý
Stres může způsobit, že tělo produkuje více ušního mazu stejně, jako když se ve stresu více potíme. Zvýšená produkce ušního mazu může dočasně zablokovat zvukovod a způsobit poruchu sluchu. Je třeba ucho častěji čistit, nebo navštívit lékaře.

 Černý nebo tmavě hnědý
Tmavá barva je výsledkem nadprodukce mazu vlivem stresu. Může také znamenat, že se maz nacházel v uchu delší dobu.

Velmi vlhký, vytéká z ucha
Pokud maz vytéká z ucha ve velkém množství a objevuje se v něm hnis nebo krev, může to znamenat perforovaný bubínek, nebo například zánět středního ucha. V takovém případě ihned vyhledejte ordinaci ORL.

Jak si bezpečně čistit uši?
Nejbezpečnější je čistit si ucho vlastním malíčkem, jeho rozměry zabraňují poškození bubínku či zvukovodu. Ucho si šetrně vyčistíte i olejem. Prostě si do ucha kápněte vlažný dětský či olivový olej, který maz rozpustí. Následným vypláchnutím ucha vlažnou vodou ho odstraníte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.