Číňané namnožili ve zkumavce roztomilé makaky: Naklonovali opice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Číňané namnožili ve zkumavce roztomilé makaky: Naklonovali opice!

Číňané namnožili ve zkumavce roztomilé makaky.
Číňané namnožili ve zkumavce roztomilé makaky. (Foto Reuters, ČTK)

Vědci nás mílovými kroky přibližují k okamžiku, kdy začnou klonovat lidi! Koumáci v Číně totiž prolomili další bariéru – stvořili první, s předlohou geneticky identické primáty!

Badatelé v Šanghaji pro klonování opic, konkrétně makaků, použili totožnou metodu, jakou kdysi Britové »vyrobili« ovečku Dolly. Dva neuvěřitelně roztomilí a zcela totožní dlouhoocasí makakové Čung Čung a Chua Chua se narodili před osmi a šesti týdny. Nyní jsou krmeni z lahví a normálně rostou.

Testování léků

Jde o první primáty naklonované z neembryonální buňky. Do tohoto řádu patří jen poloopice a vyšší primáti, opice a lidé na nejvyšším stupínku vývoje. „Technická bariéra pro klonování druhů primátů, včetně lidí, je nyní prolomena,“ řekl Mu-ming Pcho-o, jenž dohlížel na výzkum Institutu neurověd Čínské akademie věd. „Pustili jsme se do toho, abychom vyrobili zvířecí modely, které jsou užitečné pro medicínu a lidské zdraví,“ dodal. Geneticky totožná zvířata mohou posloužit k testování nových léků na řadu nemocí. Vědci očekávají, že se v nadcházejících měsících narodí další klony makaků. Proti klonování, hlavně lidí, neustále ostře vystupuje církev.

Aha! Víte, že...

...Dolly přišla na svět 5. července 1996 ve skotském Roslinově ústavu? Byla prvním živočichem naklonovaným z dospělé buňky savce.



Přečtěte si
pelagie
26. 1. 2018 • 12:43

sami sebe klonovat nelze, neboť je jich jako much

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.