Nejšikovnějších děti Česka! Co všechno dokázaly? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejšikovnějších děti Česka! Co všechno dokázaly?

Vítězové včera dostali dost ve tvaru oříšku.
Vítězové včera dostali dost ve tvaru oříšku. (Foto Aha! – Robert Klejch, archiv Zlatého oříšku)

Sportovci, hudebníci, taneční skupina, matematik, bioložka a malířka. Ti všichni získali cenu Zlatý oříšek za rok 2017. Celkem deset vítězů 19. ročníku soutěže pro talentované děti od šesti do 14 let se včera sešli v Kaiserštejnském paláci na Malostranském náměstí v Praze.

Marie Jansová (14): Karikatury kreslím poslepu

Je od narození zrakově postižená, vidí jen na jedno oko a navíc na blízko špatně. Přesto od malička kreslí karikatury, komiksy a vtipy. „Jsem takový vtipálek, mám ráda černý humor,“ popisuje Maruška z Roztok u Prahy, proč si vybrala zrovna tento druh výtvarného umění. S malováním začala už ve školce. Talent podědila nejspíš po tatínkovi a babičce. „Při kreslení se mi třepou oči, takže vlastně kreslím poslepu,“ říká. Podstoupila už tři operace, přesto se jí vidění pořád zhoršuje. Po ukončení základní školy by chtěla jít na střední grafickou, jenže tam nepřijímají zrakově postižené.

Michal Bernat (12): Matematika mě fascinuje

Vyniká v matematice, zeměpise a fyzice. Nejvíc ale miluje Michal z Prahy počítání. „Máma mi vyprávěla, že když mi byl jeden rok, tak si něco počítala a já jsem jí přitom hrozně sledoval a strašně mě to počítání fascinovalo,“ vypráví student sedmého ročníku gymnázia. „Možná jsem to zdědil po dědovi, protože učil fyziku a vydal různé knihy, třeba fyzikální tabulky. Moje máma zase studovala chemii. Chci jít v jejich stopách a vystudovat matematicko-fyzikální fakultu,“ uvádí. A co na to spolužáci ve škole? „Všichni ode mě chtějí opisovat úkoly,“ říká se smíchem.

Denisa Pecháčková (10): Od čtyř šlapu na kole

Cyklistku Denisu ze Strančic na Praze-západ přivedl k cyklotrialu a biketrialu tatínek. Jedná se o sportovní disciplínu na speciálních kolech, při které jezdci zdolávají různé umělé i přírodní překážky, aniž by se jakoukoli části těla dotkli země. „S taťkou jsme tenhle sport našli na internetu. Zaujalo nás to, tak jsme se na to jeli podívat. Hrozně se nám to líbilo, tak jsme si řekli, že bych to mohla zkusit,“ popisuje Denisa, která poprvé na kolo usedla ve čtyřech letech. Soutěží ve skupině i s kluky. Získala už mnoho ocenění, je také držitelkou titulu Mistryně světa 2017.

Kdo jsou další vítězové?

Díky hudebnímu talentu vyhráli pianistka Klára Gabišová (7) z Bašť v Praze východ, houslista Daniel Matejča (12) z Liberce, plavec Mikuláš Rudolf Cogan (12) z Nové Paky v Královehradecku, taneční skupina chlapců (8 až 14) Flash Jaroměř, milovnice přírody Barbora Reslová (14) z Náchodu, handicapovaný sportovec Vít Špalek (14) z Aše, který vyniká ve stolním tenise, přesto že má protézu na pravé noze a hudební třída 5. C ze Základní školy Pražská ve Znojmě.

Víte, že...

...do celostátního kola soutěže se přihlásilo 184 dětí a dětských kolektivů? Odborná komise z nich vybrala třicítku nejšikovnějších, z nichž porotci ve finále rozhodli o deseti majitelích ocenění.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.