Varování pro rodiče: Malý Ondra (2,5). Dostal zánět a pak... Nadobro přestal slyšet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Varování pro rodiče: Malý Ondra (2,5). Dostal zánět a pak... Nadobro přestal slyšet!

Přestože je Ondra živé a zvídavé dítě, jeho život bude ztrátou sluchu navždy poznamenán.
Přestože je Ondra živé a zvídavé dítě, jeho život bude ztrátou sluchu navždy poznamenán.  (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Ondrovi Kalovskému (2,5) z Kojetína se před rokem stala osudnou pneumokoková meningitida. Způsobila mu zánět mozkových blan! Přestože smrtelně nebezpečnou nemoc porazil, ohluchl.

Ondrovi Kalovskému (2,5) z Kojetína se před rokem stala osudnou pneumokoková meningitida. Způsobila mu zánět mozkových blan! Přestože smrtelně nebez-pečnou nemoc porazil, ohluchl.

Ondrova nemoc se projevila loni v červenci jako zánět středního ucha. Ke slabému ušnímu výtoku se později přidala i horečka a zvracení. „U lékaře jsme byli několikrát. Vždy provedl základní ošetření a poslal nás domů. Když jsem si ale všimla, že Ondrovi tuhne šíje, věděla jsem, že je zle,“ popisuje maminka Kateřina Kalovská (33). Zánět mozkových blan totiž prodělal už její starší syn Ruda (13).

Ondrův stav se začal zhoršovat z minuty na minutu. „V ambulanci mi naposledy řekl »Mami!«, pak už jen sténal a sípal,“ líčí Kalovská okamžiky, na které nikdy nezapomene. Lékaři mu nakonec diagnostikovali meningitidu. Ondra postupně podstoupil tři operace a šest dní byl v umělém spánku.

„Když se probudil, tak se nehýbal, ani nevydával žádné zvuky. Stát, lézt, otáčet se – to všechno jsme ho museli učit znovu. Že přichází o sluch, jsme zjišťovali postupně, když přestával říkat i to málo slov, která předtím uměl,“ vysvětluje maminka.

Ondrovou nadějí je teď voperování kochleárního implantátu, s jehož pomocí by mohl znovu slyšet. Operaci podstoupí na podzim, jeho život však bude už natrvalo poznamenán.

Rodiče malého Ondry jsou přesvědčeni, že nemoci se dalo předejít, kdyby měli dostatek informací. „Vůbec jsme například nevěděli, že proti nemoci existuje vakcína. Přitom stačilo Ondru nechat proti pneumokokům včas naočkovat,“ tvrdí Ondrův otec Rudolf Kalovský, který se proto rozhodl založit občanské sdružení Nahlas. To by mělo informovat o prevenci pneumokokových onemocnění.

Co je pneumokok

  • Je součástí běžné mikroflory nosohltanu (až u 60 % dětí navštěvujících kolektivní zařízení)
  • Přenáší se přímým kontaktem a způsobuje záněty středního ucha, průdušek a nosohltanu.
  • V momentě, kdy je organismus oslaben, proniká do jinak sterilních míst (do krve, mozkomíšního moku)
  • Způsobuje zápal plic, zánět mozkových blan, krevní infekce, vzácněji postihuje pobřišnici, klouby a srdce.
  • U kojenců, batolat, oslabených jedinců a starších osob může končit smrtí nebo trvalými následky (tělesné, mentální nebo sluchové postižení).
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.