10 let od krádeže století: Vše o muži, který zmizel s 541 miliony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

10 let od krádeže století: Vše o muži, který zmizel s 541 miliony

František Procházka
František Procházka

Nikdo netuší, kam zmizel, ani zda uprchl s víc než půl miliardou korun, nebo jestli dostal jen podíl. Dnes je to 10 let, co »zloděj století« František Procházka (43) ukradl z bezpečnostní agentury G4S 540 milionů korun.

Byla sobota 1. prosince 2007, šest hodin ráno. Zaměstnanec firmy G4S Cash Services František Procházka nastoupil na ranní směnu. Přesně v 9.00 vjela do areálu v Praze na Žižkově bílá dodávka s logem agentury. Tehdy ještě vrátní na bráně neměli povinnost kontrolovat espézetky. Jinak by zjistili, že bílý Volkswagen Transporter s registrační značkou 1L7 4973 nepatří do vozového parku společnosti a firemní nápisy na kapotě a boku auta jsou dodatečně dolepené.

Metrák bankovek

Za volantem dodávky seděl Procházkův komplic Milan Čermák (60). Najel k nakládací rampě a Procházka do auta naložil několik černých tašek s bankovkami. Dvoustovky, pětistovky, tisícovky a dvoutisícovky vážily přes 100 kilo. Pak dodávka odjela, aniž by vzbudila sebemenší podezření. O sobotách se takhle peníze převážely.

Odsloužil směnu

Procházka ale s Čermákem neodjel. Aby to nebylo nápadné, zůstal v práci a dvanáctihodinovou směnu odsloužil až do konce. Že zmizelo 540 891 700 Kč, zjistil až zaměstnanec, který Procházku vystřídal. Před koncem své směny se šel přesvědčit, jestli jsou v pořádku všechna čísla pečetí na úložných boxech. Chybělo neuvěřitelných 540 milionů korun.

Pojišťovna si najala detektivy

Kromě speciálního týmu českých policistů – tzv. lovců lebek po Procházkovi pátrali i soukromí detektivové z Velké Británie. Ty si najala pojišťovna, u které byla okradená bezpečnostní agentura pojištěna. Ani jedno ale nepomohlo a pojišťovně nakonec nezbylo, než škodu uhradit. Detektivové zjistili, že Procházka před krádeží hodně cestoval a také to, že absolvoval výcvik přežití v Izraeli. Procházka spravedlnosti dodnes úspěšně uniká. Firma G4S vypsala na jeho hlavu dokonce odměnu dva miliony eur (asi 52 milionů korun). Bezvýsledně.

Vyfasoval devět let natvrdo ale...Užívá si v Karibiku?

Ozývaly se hlasy, které tvrdily, že byl Procházka jen nastrčený hráč, kterého se po krádeži jeho šéfové zbavili. Deníku Blesk se tehdy podařilo zjistit, že se v létě 2011 údajně objevil na pobřeží Hondurasu v obrovské moderní jachtě v ceně kolem pěti milionů dolarů (85 milionů korun). „Ta jachta byla neuvěřitelná. Vzadu měla helikoptéru, takovou tu malou pro dva lidi,“ vzpomínal tehdy Čech žijící v Hondurasu. Podle některých médií Interpol objevil Procházkovy stopy v Dominikánské republice, podle deníku Právo byl v říjnu 2012 v této karibské zemi málem chycen při policejní razii, během níž bylo zadrženo sedm mezinárodně hledaných Čechů.

Nepřímé důkazy

Už v březnu 2008 padl do rukou policistů Procházkův komplic Milan Čermák. Zatímco o Procházkově účasti na loupeži nebylo díky záznamům z bezpečnostních kamer pochyb, v případě Čermáka měli kriminalisté k dispozici jen nepřímé důkazy. Opírali se hlavně o pachovou stopu z dodávky použité ke krádeži, fotky auta, jež byly spolu s logem firmy G4S nalezeny v Čermákově počítači, a také o záznamy telefonních hovorů.

Komplic Čermák skončil v base

Milan Čermák vinu od počátku odmítal s tím, že důkazy proti němu lze vysvětlit i jinak. V dodávce prý seděl necelé dva týdny před krádeží a usvědčující fotky mu údajně na disk nahrál Procházka, kterému počítač půjčil. „Obvinění proti mně policie vykonstruovala,“ naznačoval tehdy Čermák. Soud tomu ale neuvěřil a počátkem roku 2012 poslal Čermáka na devět let do vězení. Stejný trest vyfasoval i Procházka, který byl souzen jako uprchlý. Verdikt v dubnu téhož roku potvrdil odvolací soud. Nejvyšší soud poté v únoru 2013 zamítl Čermákovo dovolání. Případem se zabýval i Ústavní soud (ÚS), který v říjnu 2013 zamítl Čermákovu stížnost.

Elitní detektiv: Někdo ho zřejmě zabil

Podle kriminalisty, který si přál zůstat v anonymitě, jsou dvě možnosti, co může s Františkem Procházkou být. Buď se někde hodně daleko mimo Evropu schoval pod falešnou identitou a užívá si, nebo je mrtvý.

„Osobně si myslím, že ho někdo zabil. Nelze vyloučit, že v pozadí krádeže bylo víc lidí, než jen Procházka a Čermák,“ říká kriminalista. Tomu, že by zločinec jako Procházka, kdyby žil byť na druhém konci světa, na sebe neupozornil, nevěří. „Neumím si představit, že by si uměl sám takové zmizení zařídit. Jen peníze k tomu nestačí. Musel by si zajistit nové doklady, najímat byty, zakládat účty, převádět finance. Určitě by potřeboval doktora, nakupoval by a pojišťoval auta. Nějak by musel ty peníze dostat z Česka. Není pravděpodobné, že by při tom za sebou nezanechal jedinou stopu,“ vysvětluje detektiv.

Zlodějův »skorotchán« řekl Aha!: Viděl jsem Procházku na Faceobooku

František Procházka žije! O tom je přesvědčen Ladislav Matuška (65) z Mimoně. Jeho dcera Martina s Procházkou osm let chodila a plánovali si budoucnost. Na otázky včera odpověděl Aha!.

Proč si myslíte, že žije?

„Věřím tomu. Navíc před časem jsem na Facebooku viděl propagační fotomontáž jedné firmy a na 85 % na ní byl Franta.“

Co podle vás dělá?

„Rozmnožuje peníze, nenechá je ladem. Nikdy nebyl povaleč. Vždycky se snažil něco dělat, i když říkal, že je to zbytečné, že obyčejný český člověk se k normálním penězům nedostane.“

Jak by je rozmnožoval?

„Možná by podnikal ve sportu. Byl do něj vždy zažraný. Měl i nějaké certifikáty z kurzů karate z Ruska. Bojová umění ho vždy zajímala.“

Vzpomínáte na něj v dobrém. Nevadí vám, že je zloděj?

„Nebyl zlý člověk. Vždyť ani při té krádeži nikomu neublížil.“



Přečtěte si
ban09
1. 12. 2017 • 07:38

Vše o muži, který zmizel z 541 miliony...... Vychodil autor článku aspoň základní školu??? Asi ne... Měl by jste si tedy ve Wordu zapnout kontrolu pravopisu nebo podat výpověď

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.