Kvůli synovi porazila roztroušenou sklerózu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kvůli synovi porazila roztroušenou sklerózu!

Lenka se synem Jáchymem, kvůli kterému se nemoci postavila čelem.
Lenka se synem Jáchymem, kvůli kterému se nemoci postavila čelem. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Roztroušená skleróza ji neporazila! Lenka Fricová (32) nemocí trpí od studií na vysoké škole. Rána přišla v roce 2014. V těhotenství kvůli miminku vysadila léky, ochrnula a skončila na vozíku.

Nemoc Lenku z Klášterce nad Ohří pořádně zaskočila. „Ze dne na den jsem se nemohla hnout a skončila jako ležák. V tu chvíli, když jsem měla v břiše dítě, se mi hlavou honily myšlenky, zda se vůbec dokážu o miminko postarat. A že nic není tak, jak jsem si plánovala. Nemohla jsme se posadit, dojít si sama na záchod. Prostě nic,“ vzpomíná na nejhorší chvíle v životě.

Opět na nohách

Po narození syna Jáchyma jí lékaři opět nasadili léčbu a její stav se začal zlepšovat. Kamarádka fyzioterapeutka s ní denně rehabilitovala. Až se opět postavila na nohy a chodí s pomocí francouzské hole. „Věřím, že jednou budu chodit normálně,“ neztrácí žena víru.

Pozitivní přístup

Syn Jáchym a rodina jsou jejím motorem, to oni ji ženou stále dál. A i díky nim se její stav zlepšuje. Lenka je zaměstnána na půl úvazku jako kurátorka v infocentru klášterského městského úřadu. „Psychika není samospasitelná, ale pozitivní přístup je důležitý. Mně zvládání nemoci usnadňuje okolí, hlavně manžel a rodiče. A také přístup kolegů i našeho pana starosty,“ popisuje Lenka.

Roztroušená skleróza

Jde o neurologické onemocnění, které napadá centrální nervovou soustavu, konkrétně bílou mozkovou hmotu. Toto onemocnění postihuje nejvíce ženy ve věku 20 až 40 let, není ale výjimkou, když onemocní i starší člověk. Jde o dlouhodobé onemocnění, které časem postupuje. V Česku roztroušenou sklerózou trpí cca 17 000 pacientů, teplické centrum jich má v péči 1500.

Hlavní spouštěče nemoci

* kouření
* nedostatek vitamínu D
* dědičná dispozice
* mononukluóza
* stres

Pomůže výstava

Lenka v pátek vernisáží ReStart v galerii Kryt otevřela výstavu děl stejně postižených pacientů z celé republiky. Míní, že by se o nemoci měla veřejnost dozvědět co nejvíce. Od nápadu, kdy kontaktovala kvůli výstavě stejně postižené ženy, uběhl rok. Ženy napsaly své příběhy a poslaly výrobky. Prodejní výstava potrvá do 27. listopadu. Otevřeno je od pondělí do pátku (8.30 až 17.00). Výtěžek půjde Centru pro léčbu roztroušené sklerózy v Teplicích.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.