Střelec Devin Kelley (†26), který v texaském kostele postřílel 26 lidí: Mlátil ženu i dítě a nesnášel věřící | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Střelec Devin Kelley (†26), který v texaském kostele postřílel 26 lidí: Mlátil ženu i dítě a nesnášel věřící

DevinE Kelley
DevinE Kelley (Foto Reuters, ČTK, Twitter, Facebook)

Podivín, zarytý ateista, šílenec a magor, který mlátil manželku a dítě. Tak blízcí popisují Američana Devina Kelleyho (†26), který v kostele v Texasu zastřelil 26 lidí a dalších 20 zranil.

„Nesnášel lidi, kteří věřili v Boha, říkal o nich, že to jsou blbci,“ nastínil jeho bývalý spolužák, co zřejmě Kelleyho k masakru ve svatostánku vedlo.

Byla neděle kolem 11:20 místního času (18:20 SEČ), když Kelley zaparkoval své stříbrné SUV u benzinové pumpy nedaleko baptistického kostela ve městě Sutherland Springs. Oblečen byl celý v černém, na sobě měl taktické oblečení a neprůstřelnou vestu. V ruce pak třímal samonabíjecí útočnou pušku Ruger AR, kterou si dle CNN koupil loni, a zamířil rovnou na ranní bohoslužbu. Střílet začal už zvenku. „Slyšeli jsme několik výstřelů a všichni najednou začali pobíhat. Trvalo to asi patnáct vteřin,“ přiblížila nejmenovaná svědkyně americkému tisku.

Když se zabíjením věřících skončil, dal se na útěk. V tu chvíli ho ale postřelil místní Stephen Willeford (55) a začal ho pronásledovat. Útočník v tu chvíli upustil svou zbraň, nasedl do auta a odjel. Policisté jeho nabourané SUV našli až na okraji okresu. Kelley v něm ležel mrtvý. Měl prý střelné zranění, zatím se ale neví, zda bylo od Willeforda, nebo zda spáchal sebevraždu. V jeho voze se pak našly další zbraně.

Motiv tragédie, kterou americké úřady označily za nejhorší svého druhu v novodobých dějinách Texasu, je zatím nejasný.

Co už o střelci víme?

– Žil v New Braunfels na předměstí San Antonia, měl jedno dítě.

– Podle dostupných informací neměl vazby na teroristickou organizaci.

– Dříve byl v americkém letectvu. Než byl v roce 2010 propuštěn, sloužil na základně v Novém Mexiku. Jeho specializací byla logistika.

– V roce 2012 ho soud shledal vinným z domácího násilí. Za bití manželky a dítěte mu uložil roční vazbu.

- Police zkoumá jeho příspěvky na sociálních sítích. Na jednom z nich byla i poloautomatická zbraň AR-15 s popiskem » She’s a bad bitch« (Je to zlobivá mrcha). Jak se ale Kelley, který byl trestán, ke zbrani dostal, je zatím nejasné.

Osm mrtvých z jedné rodiny

Crystal Holcombe byla matkou čtyř dětí (tři z nich útočník zabil) a další nosila pod srdcem. V kostele zemřela i její tchyně, tchán, švagr a jeho dítě.

Rylan (5) schytal čtyři kulky

Útočník ho střelil dvakrát do břicha, jednou do paže a jednou do varlat. „Skončil na operačním sále,“ uvedla jeho prateta.

 Annabelle Pomeroy (†14)

Dcera místního pastora, který sám byl v době střelby mimo město.

Členové církve zemřeli při velké nehodě v Texasu: Nepřežilo 12 lidí

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.