Největší masová vražda USA: Šedesátník vystřílel country koncert v Las Vegas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Největší masová vražda USA: Šedesátník vystřílel country koncert v Las Vegas!

Do davu pálil skrz okna hotelu.
Do davu pálil skrz okna hotelu. (Foto Profimedia.cz)

Ze zřejmě nejhoršího amerického masakru svého druhu se vzpamatovává »město hříchu«. Jediný střelec z dálky zavraždil na 50 návštěvníků country festivalu – v mrakodrapu si našel strategickou pozici a nikdo neviděl, odkud salvy přicházejí.

Bylo po desáté večer, třídenní festival Route 91 Harvest právě končil, hlavní hvězda Jason Aldean právě zpíval poslední píseň.

„Myslel jsem, že pustili ohňostroj, možná předčasně, a pak to zaznělo znovu. Potřetí už jsme věděli, že je něco špatně,“ popsal Storme Warren pro CNN. Nějakou dobu tak trvalo, než si všichni uvědomili realitu: do čtyřicetitisícového davu někdo střílí.
„Lidé padali jeden přes druhého, živí i mrtví,“ popsala tu hrůzu Corinne Lomas. Je snad zázrak, že se návštěvníci vyprodaného koncertu neušlapali.

Dav jako na dlani

Střelec se ubytoval ve 32. patře hotelu Mandalay Bay. Na koncert viděl přes křižovatku, k pódiu to měl necelých 400 metrů. To pro jeho automatickou zbraň nebyla žádná vzdálenost. Například oblíbená armádní puška M16 zabíjí na 900 m, zdatný střelec na 300 m trefí hlavu. A tady ani mířit nemusel. „Stačilo mu namířit doprostřed a mačkat spoušť,“ konstatuje James Gagliano, veterán FBI, pro CNN. „Lidé nejsou trénovaní koukat nahoru, nikdo neviděl, odkud střelba přichází.“ Podle zvuku zbraně, jak jej někteří natočili kamerami mobilů, se jednalo o vojenské zbraně, možná i s pásovou municí.

Pachatel tak mohl střílet v automatickém režimu dlouhé minuty, než k jeho pokoji dorazili policisté a on se zabil dřív, než to stihli udělat oni. Do té doby stihl zabít nejméně 50 lidí a dalších víc než 400 zranit! V pokoji se našla asi desítka velkých pušek včetně dvou stativů.Stát Nevada má jedny z nejmírnějších zákonů co do držení zbraní, do hotelu si klidně smíte přinést útočnou pušku a batoh nábojů, aniž byste to museli hlásit.

Útočníka policie zanedlouho identifikovala jako Stephena Paddocka (†64) z nevadského města Mesquite, 130 km od Vegas. V policejních záznamech penzionovaný účetní či auditor nijak nefiguroval a nevypadá to, že by patřil k nějaké radikální či teroristické skupině. Brzy se našla i jeho přítelkyně Marilou Danley, . Z prvních zpráv ale nebylo zřejmé, zda měla s masakrem cokoli do činění.

Víc mrtvých než v gay klubu

Dosud největší masová vražda se stala loni v červnu: Američan s afghánskými rodiči Omar Mateen vystřílel gay klub Pulse ve floridském Orlandu. Zabil 49 lidí a 53 zranil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.