Vzpoura židovských fundamentalistů: Bojují, aby nemuseli válčit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vzpoura židovských fundamentalistů: Bojují, aby nemuseli válčit!

Demonstranti s vodními děly počítali, na klobouky si vzali ochranu.
Demonstranti s vodními děly počítali, na klobouky si vzali ochranu. (Profimedia.cz)

Jelikož je Izrael od samého založení tak nějak pořád ve válce, musejí tam na vojnu všichni, ženy nevyjímaje. Ultraortodoxní židé byli dosud povinnosti zproštěni. Sotva se nejvyšší soud pokusil tuto nespravedlnost řešit, vzbouřili se!

V Izraeli muži slouží tři roky, ženy dva. Výjimky existují, dohromady asi čtvrtina mladých nenastoupí. Zejména ze zdravotních důvodů, kvůli těhotenství, narukovat nemusí arabští občané Izraele, neboť by to nedělalo dobrotu kvůli konfliktům s Palestinci. A odklad (třeba i opakovaný) dostávají studenti náboženských škol, tzv. ješivot.
I tak musejí k odvodu a o výjimku požádat – jenže na to stále více náboženských fundamentalistů kašle, načež jsou považováni za dezertéry.

Bojem proti válce

Ty teď rozlítil verdikt nejvyššího soudu, který konstatoval, že náboženské výjimky z povinné vojenské služby nejsou fér vůči ostatním občanům. Stovky radikálů v neděli zablokovaly křižovatku v jeruzalémské čtvrti Me‘a Še‘arim. „Jsme židé, v sionistické armádě sloužit nebudeme!“ stálo třeba na jejich transparentech. Někteří nadávali policistům do nácků, dokonce po nich začali házet kameny.
Pořádkové síly odpověděly tvrdě vodními děly. „Osm násilníků bylo zatčeno,“ uvedla policie.

Odmítači vojny i státu

Nejkonzervativnějších židů, tzv. charedim, dnes v Izraeli žije asi milion (z 8,7 milionu obyvatel) – podobně jako hluboce věřící jinde na světě, i oni mívají hodně dětí, a jejich podíl tak narůstá. Někteří charedim argumentují, že studenti náboženských škol (ješivot) svými modlitbami prospívají vlasti stejně, jako kdyby oblékli uniformu. Další skupiny dokonce odmítají samotnou existenci Izraele, židovství je pro ně pouze náboženstvím a židovský stát je proti jejich víře – smí vzniknout až po příchodu Mesiáše.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.