Učitelé i úředníci dostanou přidáno: Vánoce už v listopadu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Učitelé i úředníci dostanou přidáno: Vánoce už v listopadu!

Učitelé i úředníci dostanou přidáno: Vánoce už v listopadu!
Učitelé i úředníci dostanou přidáno: Vánoce už v listopadu! (profimedia)

Až několik tisícovek navíc zřejmě najdou ve výplatě za listopad začínající i ostřílení učitelé. Vláda schválila přidání o 15 procent, o deset si polepší všichni ostatní státní zaměstnanci.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) požadavky školských odborů na zvýšení platů učitelů dosud odmítal, prý by to zdvojnásobilo státní sekyru. Po včerejším jednání koalice už bylo vše jinak – pedagogové požadovaných 15 % dostanou. Začínající učitelé by si měli polepšit o tři tisíce, ti s mnohaletou praxí pak na výplatnici najdou asi 4,5 tisíce navíc. O deset procent pak stát přidá všem svým zaměstnancům.

Potřebnou částku pro letošek prý pokryje z úspor, v dalších letech chce na přidání najít ročně přes 20 miliard.
Se svými požadavky zatím neuspěli zástupci vysokých škol, kteří požadovali 4,5 miliardy Kč. I ti by ale měli uspět, ovšem jejich rozpočet se podle premiéra Bohuslava Sobotky zvýší jen o tři miliardy.

Koho také vláda potěší?

O asi 16 procent vláda přidá na platech také hejtmanům či pražské primátorce. Nově tak budou nejvyšší komunální funkcionáři brát od 109 500 Kč do 120 500 korun. O 8 procent si přilepší starostové, podle velikosti svého města či obce si po Novém roce přijdou na částky od 36 500 Kč do 95 tisíc.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.