Pracujete ve správném kraji? Velké srovnání platů podle místa bydliště | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pracujete ve správném kraji? Velké srovnání platů podle místa bydliště

Mzda vzrostla reálně o 6,2 procenta.
Mzda vzrostla reálně o 6,2 procenta. (Ilustrační foto ara)

Máte víc na výplatní pásce? Podle statistiků byste měli. Průměrná mzda totiž opět raketově vzrostla. Ve druhém čtvrtletí se vyhoupla na 31 851 korun, tedy meziročně vzrostla o 8,6 procenta. To je rekordní nárůst za posledních 15 let!

Český statistický úřad oznámil opětovné zvýšení průměrné mzdy v letošním 2. čtvrtletí. Když se vezme v úvahu růst spotřebitelských cen, mzda vzrostla reálně o 6,2 procenta. A medián mzdy, který představuje mzdu přesně uprostřed (tedy polovina lidí bere více, polovina méně), narostl dokonce o 9,4 procenta na 27 236 korun. „Z regionů se mzdy nejvíce zvýšily zaměstnancům ve Středočeském kraji,“ uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý.

Údaje jsou za 2. čtvrtletí 2017 a 2. čtvrtletí 2018. Zdroj: ČSÚ



Je to nezdravé

Podle ekonoma Lukáše Kovandy by průměrná mzda v posledním letošním čtvrtletí měla přesáhnout úroveň 34 tisíc korun! Raketový růst mezd ale může být pro Česko nebezpečný. Jak upozorňuje Kovanda, je zapříčiněn hlavně nárůstem platů u zaměstnanců státu a navyšováním minimální mzdy. „Tak jako tak, velice svižný mzdový růst je jedním z faktorů, který vede a také ještě povede k tomu, že Česká národní banka bude zvyšovat své úrokové sazby rychleji, než se ještě před létem předpokládalo,“ sdělil ekonom. To by zdražilo úvěry včetně hypoték. Růst mezd ale začne podle Kovandy zpomalovat, a to už v příštím roce, takže si užívejme poslední paprsky slunce a možná i poslední »penízky«, co nám takto jednoduše spadnou do kapsy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.