Přežil Nagasaki, zabila ho rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Přežil Nagasaki, zabila ho rakovina!

Sumiteru Taniguči (†88)
Sumiteru Taniguči (†88) (Foto ČTK, Getty Images, ara)

Chybělo málo a stal se jednou z bezmála 80 tisíc obětí atomového bombardování Nagasaki. Sumiteru Taniguči (†88) však přežil a byl vnímán jako jeden ze symbolů strašlivého útoku. Muž, který v důsledku děsivých zranění trpěl až do konce života bolestmi, zemřel až nyní na rakovinu.

Tanigučimu bylo 9. srpna 1945 pouhých 16 let. Přivydělával si rozvážením novin a pošty a osudný den se nacházel asi 2 km od místa, na němž krátce po 11 hodině dopoledne explodovala atomová bomba. Jak později několikrát vzpomenul, zahlédl prudký záblesk, výbuch ho sestřelil z kola a praštil s ním o zem. Na nějakou dobu ztratil vědomí...

„Když jsem se probral, kůže mi visela na levé ruce od ramene po špičky prstů jako cáry hadru. Sáhl jsem si na záda a zjistil jsem, že šaty jsou pryč, na ruce mi zůstala jen slizká, spálená kůže. Ani jsem necítil bolest, protože, jak se později ukázalo, shořela mi nervová zakončení,“ líčil muž, jenž kolem sebe cestou pro pomoc viděl peklo.

„Všude byla spálená těla, ze zřícených budov se ozývalo volání o pomoc. Z lidí odpadávala kůže, jiným vyhřezly vnitřnosti. Celé město se změnilo na ohnivé moře,“ popisoval emotivně Taniguči, pro něhož se postel v jedné z přeplněných nemocnic našla až po 3 dnech.

3,5 roku ve špitále
„A pak jsem tam strávil více než tři a půl roku. Zpočátku jsem mohl ležet na břiše, moje záda totiž byla spálená až na kost,“ vzpomínal. Části těla mu ztvrdly a žebra se mu zabodla do plic. „Tři žebra mi v důsledku ozáření postupně uhnila. Měl jsem proleženiny a mezi žebry díry, navíc jsem skrz kůži viděl, jak mi tluče srdce a viděl jsem i ostatní orgány,“ vyprávěl svůj děsivý příběh muž, jenž nyní zesnul. Po dlouhých 72 letech utrpení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.