»Vyšetření« Věstonické venuše: Je z jednoho kusu hlíny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

»Vyšetření« Věstonické venuše: Je z jednoho kusu hlíny!

Vzácná dvanácticentimetrová soška je za normálních okolností ve speciální sejfu na tajném místě.
Vzácná dvanácticentimetrová soška je za normálních okolností ve speciální sejfu na tajném místě.  (Foto Moravské zemské muzeum, ara)

Má v sobě úlomky kostí, tvůrce ji uhnětl z jednoho jediného kusu a její hlavu ozdobil čtyřmi ptačími pery. To jsou nová fakta o Věstonické venuši, která odhalil speciální skenovací výzkum. Vzácná soška, stará 29 000 let, byla pod rentgenem patnáct hodin.

Mikrotomograf zjistil na temeni hlavy archeologického unikátu čtyři vpichy, které mají naprosto stejný tvar, a pravěký sochař je vytvořil neznámým předmětem se zploštělým hrotem. Zřejmě pírky... „Nyní je budeme porovnávat s dostupnými ptačími pery,“ potvrdil Aha! kurátor paleolitických sbírek Moravského zemského muzea Petr Neruda.

Uhnětl hroudu
Průzkum ukázal i to, že tvůrce ji vymodeloval ze spraše, která pochází přímo z oblasti paleolitického sídliště, kde žil a měl zde svou chatu a ohniště. „Hrábl prostě pod sebe a uhnětl nějakou hroudu, aniž by si lámal hlavu s přípravou keramického těsta. Snímek jasně prokázal, že ve spraši jsou příměsi a kromě uhlí z ohniště obsahuje například i mamutovinu a úlomky kostí,“ popisoval Neruda.

Analýza potvrzuje i to, že Věstonická venuše vznikla z jednoho kusu. Archeologové se původně domnívali, že tvůrce modeloval zvlášť tělo a prsa.

Rozlomená v ohništi
Sošku ženy z období paleolitu objevil tým vědců v čele s Karlem Absolonem 13. července 1925 v pravěkém ohništi na sídlišti lovců mamutů u Věstonic na Moravě. Ležela rozlomená na dva kusy a zprvu nebylo jasné, že patří k sobě. Až po očištění se ukázalo, že když se přiloží k sobě, dávají podobu ženské postavy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.