Větrná smršť zpustošila třetinu Bohuslavic: Derecho zničilo 80 domů, stačilo 5 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Větrná smršť zpustošila třetinu Bohuslavic: Derecho zničilo 80 domů, stačilo 5 minut!

Smršť odnesla střechy patnácti domů.
Smršť odnesla střechy patnácti domů.  (Foto ara)

„Byly to turbíny »mléčného« vzduchu valící se na vesnici,“ popisují lidé z Bohuslavic na Náchodsku větrnou smršť. Během pěti minut zničila vše, co jí stálo v cestě.

Je pátek půl šesté večer. Najednou se nad vesnicí setmělo a obyvatelé uslyšeli strašidelný hukot. Zpoza oken jen bezmocně zírali, jak vzduchem létají kusy střech a větve stromů. Smršť, která trvala pouhých pět minut, byla tak silná, že ohýbala dopravní značky až k zemi a dokázala přerazit v půli betonový sloup elektrického vedení.

Vyvrátila i mohutnou lípu na návsi, která se zřítila na osobní automobil, v němž v tu chvíli seděli čtyři lidé! Nikomu z nich se ale jako zázrakem nic nestalo. Před běsnícím živlem nezůstaly ušetřeny ani náhrobky na místním hřbitově.

Domy bez střech

Zoufalí lidé odklízejí následky apokalypsy. Poničená stavení zakryli plachtami a do úklidu se kromě místních zapojili i dobrovolní hasiči z okolí. Osmedesát domů je poničených, škody jsou v milionech.

„Úplně bez střech je deset až patnáct domů, asi tři domy jsou i bez krovů a další jsou poškozené částečně,“ řekl Nedělnímu Aha! starosta Bohuslavic Jiří Tojnar (nestraník).

Extrémní vítr

Podle místních se vesnička na Královéhradecku stala obětí tornáda. „O tornádo podle všeho nešlo,“ míní však meteorolog Petr Dvořák. To co se stalo, způsobilo podle něj zřejmě tzv. derecho – několik bouřek, které postupují v řadě za sebou a připomínají až stovky kilometrů dlouhou zeď, z nichž se propadá studený vzduch a »vytéká« do stran. Právě pro derecho je charakteristický extrémně silný vítr.

Bouře a déšt byly i pozitivem: Porostou houby

I když má za sebou Česká republika vydatné deště doprovázené často ničivými bouřemi, vláha vsáknutá do země má i kladnou stránku. Porostou houby. Například z lesů na Jičínsku už nosí lidé domů opravdové krasavce.

Do konce prázdnin se ochladí

Počasí, které v těchto dnech svým neustálým střídáním teplot nahoru a dolů připomíná spíš houpačku, zanedlouho skončí. Do konce prázdnin a začátkem září se postupně ochladí. Třicítky, které meteorologové předpovídají na začátek příštího týdne, klesnou po pár dnech o pět stupňů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.