Aha radí: Jak si půjčit auto na dovolené! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aha radí: Jak si půjčit auto na dovolené!

10 rad jak si půjčit auto na dovolené
10 rad jak si půjčit auto na dovolené (foto: scom)

I na letecké dovolené se často vyplatí prozkoumávat destinaci na vlastní pěst. Ideálním řešením je pronájem vozu nebo motorky. Autoklub ÚAMK radí, na co si dát pozor.

1. Půjčujte od prověřených. Volte společnost, která má buď dobré mezinárodní jméno, nebo ji naopak doporučují místní lidé, včetně delegátů cestovních kanceláří.

2. Hlídejte si čas. Pronájem na den prakticky vždy znamená – na 24 hodin. Dávejte si pozor, abyste při vracení neplatili za celý další den.

3. Pozor na palivo. Optimální je pronájem vozu s klauzulí ohledně doplnění paliva »full-to-full«. Tedy dostanete plnou nádrž a vrátíte ji opět plnou. Už při půjčování si najděte nejbližší čerpací stanici. To platí zvláště v případě malých skútrů, kdy může být i ujetí menší vzdálenosti přece jen v nádrži znát. Případně si schovejte i stvrzenku o čerpání paliva, kde je označeno jeho množství, tak i čas, kdy bylo čerpáno.

4. Zařiďte si pojištění. Nejlépe komplexní s ochranou proti krádeži nejen samotného vozidla, ale i věcí z vozu. V každém případě pojistěte čelní sklo a pneumatiky.

5. Pozor na kilometry. Neomezený nájezd kilometrů je dobrým standardem, nikoliv ale samozřejmostí. V opačném případě mohou náklady při vyšším nájezdu kilometrů značně vzrůst.

6. Dětské sedačky s sebou. Doplňky, jako jsou zádržné systémy pro děti, je nezbytné si předem zajistit a domluvit. Poskytovatelé navíc mají značně odlišné ceny. Kupříkladu za sedačku na týden na Mallorce v sezoně dáte 50 až 80 eur. Za tu cenu si můžete koupit i novou.

7. V neznámých místech, kde jsme na dovolené, se hodí navigace. Ty jsou ale pronajímány zvlášť a stojí až 100 eur za týden. Ušetříte, když si s sebou vezmete mobil se staženými mapami, protože ne všude narazíte na signál mobilního internetu.

8. Na konci pronájmu si zjistěte všechny poplatky a konečnou cenu ještě před samotným ukončením smlouvy. Případná nedorozumění můžete ještě řešit.

9. Když není vůz požadované kategorie na skladě, můžete dostat i lepší. Mělo by to být bez příplatku. Ujistěte se o tom ale ještě před přejímkou vozu.

10. Nejdůležitější je důkladná prohlídka vozu, zapsání a vyfotografování poškození či vad. Při vracení budete mít argument, že jste je nezpůsobili vy.

Tip: Připojistěte se už u nás
Při výběru pojištění, které vám autopůjčovna nabídne, se soustřeďte i na drobnosti. U řady z nich můžete narazit i na poměrně vysokou spoluúčast, když se s vozem něco stane (klidně i přes 30 tisíc Kč). Tuto částku si může i půjčovna zablokovat na vaší kartě jako depozit. U některých pojišťoven v ČR (např. Direct) si ale za pár stovek můžete v rámci cestovního pojištění tuto spoluúčast připojistit. A po návratu si ji nechat na základě dokladů od autopůjčovny proplatit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.