Hledáte bydlení v Praze? Vyzbrojte se znalostmi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hledáte bydlení v Praze? Vyzbrojte se znalostmi

 (HomeSweetHome)

Lákají vás nekonečné možnosti, jaké nabízí jen hlavní město? Kultura, sport, nákupy, to všechno si zde užijete plnými doušky. Možná právě u vás nastal ten nejvyšší čas na to, abyste se poohlédli po novém bydlení.

Vítejte ve světě realitních kanceláří 

Nezáleží na tom, zda hledáte prodej bytů v Praze nebo pouze pronájem. Následující rady se vám budou hodit v obou případech. 

U prodeje bytů si akorát dejte pozor na to, zda jsou v osobním vlastnictví, nebo patří družstvu a vy si budete kupovat pouze družstevní podíl. U druhé varianty nastává velký problém. Kdy? Když na byt nemáte dostatek peněz a hodláte novou nemovitost platit prostřednictvím hypotéky. Banky na tento druh bytů nerady půjčují. 

V případě, že se zajímáte jen o pronájem bytů v Praze, ptejte se vždy na to, jakou musíte složit kauci. Ta je vždy v jiné výši a lehce by vás mohla zaskočit. 

Na co si dát pozor u inzerátů 

Každý má na své nové bydlení jiné požadavky a inzeráty selektuje podle jiných parametrů. Ale několik věcí platí pro všechny: 

Stáří inzerátu – vždy se podívejte, kdy byla nabídka aktualizována. Pokud to bylo před půl rokem, inzerát už zřejmě aktuální nebude.

Konečná cena – než poskočíte radostí, že jste našli super výhodný prodej bytu v Praze, přesvědčte se, že uvedená cena je konečná. Často zde najdete kouzelnou formulku “cena bez provize pro realitní kancelář”. Co to znamená? Že si ještě připlatíte.

Velikost – takový šikovný fotograf vám dokáže garsonku nafotit tak, aby na první pohled působila jako rodinná vila pro tři generace. Pozor na to. Nenechte se opít fotkami a vyhledejte si kolik má byt m².

Výtah – je sice hezké, že se byt nachází v posledním podlaží a nad hlavou vám nebude nikdo dupat, ale bez výtahu si pěkně zkomplikujete život. Zejména pokud máte děti, nebo je v budoucnu plánujete.

Na první prohlídku se vyzbrojte znalostmi

Inzerát na prodej nebo pronájem bytu v Praze splňuje všechny vaše požadavky a teď přichází na řadu samotná prohlídka. Než se na ni vydáte, sepište si pro realitního makléře seznam otázek. Možná bude makléř aktivní a vše vám poví sám, ale některý vám jen suše řekne: „Tak co by vás zajímalo?” Připravte se na to: 

Kdy proběhla poslední rekonstrukce?

Proč se byt prodává / pronajímá?

Jak je to v okolí s parkováním?

Patří k bytu sklep?

Nebude nikomu v bytě vadit pes nebo kočka?

Jací jsou sousedé?

Je v okolí škola, školka, obchod, autobusová zastávka?

Jaká je finální cena za byt?

Kdy je možné nastěhování? 

Teď víte to podstatné, můžete se vrhnout do pátrání po vysněném bydlení. Netušíte, kde byste se měli poohlédnout jako první? Zkuste realitní kancelář HomeSweetHome, zde vám dobře poradí a pomohou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.