Varování astronomů: Nebezpečí pro Zemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Varování astronomů: Nebezpečí pro Zemi!

Taurid způsobuje na Zemi čtyři meteorické roje. Dva jsou aktivní od konce září do začátku prosince a dva od konce května do poloviny července.
Taurid způsobuje na Zemi čtyři meteorické roje. Dva jsou aktivní od konce září do začátku prosince a dva od konce května do poloviny července. (Foto youtube.com)

Čeští astronomové poukazují na novou větev meteorického roje Taurid, v němž jsou planetky nebezpečné pro Zemi. Planeta se s ní potkává každých několik let po dobu asi tří týdnů.

Roj obsahuje tělesa o velikosti od několika milimetrů do několika desítek metrů, hmotnost meteoroidů a planetek činí od desetiny gramu do více než tuny. Upozornil na něj Astronomický ústav Akademie věd ČR ve zprávě, která vyšla v odborném časopise Astronomy and Astrophysics.
„Je to první případ, kdy astronomové nevyvracejí lehkomyslné předpovědi srážky se Zemí, ale naopak upozorňují na skupinu těles, kterou je třeba pozorovat a »hlídat«. České znalosti v tomto smyslu jsou nejlepší na světě, zejména díky využívání velmi přesných kamer Evropské bolidové sítě,“ doplnili včera zástupci ústavu.

Víte, že…
…podle astronomů jsou dostatečně velké na to, aby způsobily místní nebo dokonce kontinentální katastrofu?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.