Zákaz kouření pro herce neplatí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zákaz kouření pro herce neplatí?

Jan Řezníček a kouřící Kateřina Liďáková v inscenaci Dobré mravy ve Zlíně.
Jan Řezníček a kouřící Kateřina Liďáková v inscenaci Dobré mravy ve Zlíně. ( Foto Aha!: Martin Přibyl, Profimedia.cz, ČTK, ara)

Kouřit či nekouřit, to je oč tu běží! Protikuřácký zákon platí tři dny a už se v něm hledá výjimka. Ta by měla platit pro herce na jevišti, i když se v divadlech kouřit nesmí. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (53, ČSSD) je cigareta totiž rekvizitou.

Pokud by někdo herce-kuřáka udal, mohlo by to divadlo teoreticky vyjít až na 50 tisíc korun. Herce pak na 5000 korun za porušení zákazu. Ludvík ale tvrdí, že se herci bát nemusí. „Svoboda umělecké tvorby je nadřazená. Nebude potřeba ani legislativní úprava. Na jevištích to půjde,“ tvrdí ministr.

Na plakáty

Podle divadelníků cigareta na jeviště prostě patří. „V některých hrách je to předepsané. Kouření je součást života,“ řekl Aha! člen herecké asociace Zdeněk Hruška (62). „Souhlasil bych ale s tím, aby to bylo na plakátech. Pokud někdo nesnese pár obláčků dýmu, tak by si podle toho mohl vybírat,“ dodal.

Řídí hygienu...

Jenže nový zákon má chránit zdraví nekuřáků, tedy diváků i nekouřících herců. A to bez výjimky. S tím souhlasí i právník Tomáš Kindl, který se problematikou zabývá. „Zákon by měl platit pro všechny. Ministr samozřejmě nemůže udělit výjimku. Je ale nadřízený hygieniků, kteří budou provádět kontroly...“ naznačil Kindl Aha!



I Zlatá kaplička

Jen v pražském Národním divadle je možné shlédnout hned několik her, kde se na jevišti kouří. Například Audienci u královny s Ivou Janžurovou (76) v hlavní roli. A měnit to nehodlají. „My se sice snažíme ve hrách kouření omezovat nebo nahradit elektronickou cigaretou, ale někde to prostě nejde,“ řekl mluvčí zlaté kapličky Tomáš Staněk.

Kocáb orodoval

Za kouření v inscenacích prosil Ludvíka také hudebník a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb (62). Ten kromě divadel chtěl povolit cigárko také rockerům. Tam ale s šéfem českého zdravotnictví společnou řeč nenašli. „Umíte si představit, že by David Bowie (†69) na koncertě nekouřil,“ ptal se člen Pražského výběru Ludvíka. Ten mu ale kontroval, že kouřit se zakázalo i britským Rolling Stones, takže hudebníci v uzavřených halách mají smůlu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.