Mláďata bojgy africké: Po uštknutí vykrvácíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mláďata bojgy africké: Po uštknutí vykrvácíte!

Dospělá bojga je dlouhá kolem 120 centimetrů s tloušťkou těla kolem dvou centimetrů.
Dospělá bojga je dlouhá kolem 120 centimetrů s tloušťkou těla kolem dvou centimetrů. (Foto pro Aha! – Martin Smrček, Lukáš Pavlačík)

Vypadá jako neškodné hádě, ale není radno si s ní zahrávat! Taková je bojga africká, jejíž uštknutí je horší než od kobry. A právě kvůli strachu z ní ji u nás chová jen hrstka lidí a jediná zoo ve Dvoře Králové. Tam se nyní vylíhla dvě mláďata.

Bojgy jsou zajímavé tím, že ze všech hadů mají k poměru hlavy největší oči, což je patrné už nyní u mláďat, samce a samičky. „Pro naši zoo, která v současné době vlastní čtyři jedince bojg, se jedná o vůbec první odchov tohoto druhu hada,“ řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Účinek za dva dny
Chovatel bojgy musí být velmi opatrný, i když se jedná o hada bojácného. „Po kousnutí člověk i dva dny necítí nic zvláštního, a říká si, že had s tak malými zuby nemá hodně jedu. Je to ale zákeřný jed,“ upozornil zoolog Pavel Moucha. Po uštknutí může mít člověk trvalé následky, anebo může zemřít hrůznou smrtí. Jed bojgy rozkládá krevní buňky a uštknutý člověk začne krvácet z uší, nosu a dalších tělních otvorů.

Jako tkaničky
Mláďata jsou nyní hubená šedě zbarvená s bílými skvrnkami, dlouhá jako tkaničky. „V dospělosti dosahují kolem 120 centimetrů a tloušťky asi jako palec. Jsou zajímavá tím, že v průběhu života mění barvu z hnědozelené až na černou,“ uvedl královédvorský zoolog Pavel Moucha.
Zabila slavného biologa
Uštknutí bojgou stálo v roce 1957 život slavného biologa Karla Schmidta, kterého při zkoumání kousla do palce. Protože tehdy ještě netušil, že je jedovatá, zraněním se nezabýval. Zemřel druhý den v krutých bolestech na krvácení do mozku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.