Trumpeta? Nikoliv, sluchadlo Bedřicha Smetany! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Trumpeta? Nikoliv, sluchadlo Bedřicha Smetany!

1874 Sluchadlo Bedřicha Smetany, když se u něj projevily první příznaky hluchoty. Tehdejší léčba, podstupoval takzvanou elektrizaci, nebyla úspěšná. Například cyklus šesti symfonických básní Má vlast již skládal zcela hluchý.
1874 Sluchadlo Bedřicha Smetany, když se u něj projevily první příznaky hluchoty. Tehdejší léčba, podstupoval takzvanou elektrizaci, nebyla úspěšná. Například cyklus šesti symfonických básní Má vlast již skládal zcela hluchý. ( Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Dřevěné nohy, umělé náhrady rukou i nejmodernější titanové srdce ukazuje výstava Člověk v náhradách, která zkoumá vývoj medicíny v oblasti zdravotní techniky a náhrad lidského těla. V pražském Národním technickém muzeu je k vidění i sluchadlo Bedřicha Smetany z roku 1874.

Když jste v 18. století přišli o nohu, doktoři ji nahradili dřeveným pahýlem, dnes byste si podstatně polepšili. Optický rozdíl mezi původní nohou a protézou je díky kvalitnímu zpracování skoro k nerozeznání.
A nejedná se jen o končetiny. „Podařilo se nám nashromáždit stovky exponátů, které porovnávají současné lékařské možnosti náhrad lidského těla s historií,“ říká Adam Dušek z Národního technického muzea. Spatřit tak můžete i vývoj protéz zubů, prsních implantátů, náhrady ledvin, jater, slinivky, srdce či plic až po kompenzaci hlasu, sluchu a zraku.
„Výstava zachycuje jedinečné propojení medicíny, vědy a techniky,“ doplňuje Dušek.

Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně
Kde? Národní technické muzeum, Kostelní 42, Praha.
Kdy? Úterý až pátek 9.00 až 17.30, sobota a neděle 10.00 až 18.00, do 4. března.
Za kolik? 190 Kč, studenti a senioři 90 Kč, děti do 6 let zdarma.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.