200 let od narození Bedřicha Smetany: Estébáci mu ukradli mozek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

200 let od narození Bedřicha Smetany: Estébáci mu ukradli mozek!

Bedřich Smetana
Bedřich Smetana (Profimedia)

Včera uplynulo dvě stě let od narození Bedřicha Smetany (†60), připomínalo se to po celé republice. Z Národního divadla byl přenášen slavnostní galakoncert, v Litomyšli, kde se skladatel narodil, vyvalili sudy a uvařili pivní speciál, protože jeho otec byl sládek. A filmaři o něm po desítkách let zase točí...

I když je jedním z našich největších hudebních skladatelů, dodnes o něm vznikl jen jeden jediný životopisný film. Ve snímku Z mého života (1955) si ho zahrál Karel Höger (†67). Až teď, ke dvoustovce, se chystá další. Roli slavného skladatele dostal Václav Neužil (44), který má na kontě Českého lva za atleta Emila Zátopka. Film se právě natáčí, vysílat by se měl ještě letos. Pro Smetanu byla vždycky typická zarostlá tvář a brýle. Neužil ale kvůli roli tentokrát vlastní vizuální proměnou neprošel. „Měl jsem ambici nechat se zarůst jako Bedřich. Několikrát už jsem měl plnovous a dokázal bych ho vypěstovat, ale trvá to dlouho. V létě jsem točil jiný film, kde jsem musel být ostříhaný velmi nakrátko,“ vysvětluje herec. „Takže proměna v Bedřicha nakonec probíhá tak, že mi lepí plnovous a jeho kštici. A dostávám malinký brejličky. Je to velká pomoc, kostým a maska jsou pro herce vždycky velkými pomocníky,“ dodává.

Více v Nedělním Aha! 3.3.2024



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.