Psa nechali na zahradě a odstěhovali se: Ferda propadl státu, najde domov? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Psa nechali na zahradě a odstěhovali se: Ferda propadl státu, najde domov?

Ferda propadl státu. Najde domov?
Ferda propadl státu. Najde domov? (Foto ÚZSVM, Animal Rescue)

Je velký, starý a smutný. Osmiletý kříženec brazilské fily Ferda (8) je k mání. Nabízí ho stát prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Jedná se o milého, kontaktního a čistotného psa bez zdravotních problémů, který byl v roce 2016 odebrán původnímu majiteli,“ uvádí úřad na svých webových stránkách hned pod snímky psího veterána. Ferdu jeho majitel zanechal na zahradě a narychlo se odstěhoval. Co bude se zvířetem, které na něm bylo závislé, ho nezajímalo. Zapomenutý pes podle zákona propadl státu a našel dočasný domov v útulku Animal Rescue u Českých Budějovic.
„Není to sice mravenec, ale dá se s ním užít spoustu zábavy. K cizím lidem je zpočátku nedůvěřivý, ale až si na někoho zvykne, stává se z něj mazlík, který svého páníčka bezmezně miluje. Tak to totiž fily mají,“ řekl Vladimír Kössl, který se o něj stará. Dodává, že je Ferda nesvůj z malých dětí, proto by mu vyhovoval zkušený majitel, který mu rád věnuje svůj čas.

Kdy zvíře propadne státu
V ČR propadnou státu všechna zvířata, která jsou majiteli odebrána oficiální cestou pro porušení zákona. „Odebrané zvíře je na základě předběžného opatření dáno do náhradní péče, a teprve pak propadne státu a může být předáno novým majitelům,“ popsal zákonný postup Vladimír Kössl. Často se ale nedodržuje. Ochránci zvířat a různé spolky zasahují okamžitě, jakmile se dozví o týrání a zvíře odeberou sami nebo se s majitelem nějak domluví. „Je to mnohem rychlejší a účinnější. Zákon je často kostrbatý, když zvíře trpí, není nač čekat,“ reagovala jedna z provozovatelek psího útulku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.