Nový poklad ve sbírce zámku Bečov: Korunka šlechtičny Eleanory za 2 miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nový poklad ve sbírce zámku Bečov: Korunka šlechtičny Eleanory za 2 miliony!

Korunka má cenu asi dva miliony korun, její historická hodnota je však nevyčíslitelná.
Korunka má cenu asi dva miliony korun, její historická hodnota je však nevyčíslitelná. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Do sbírky pokladů na zámku a hradě v Bečově přibyl další vzácný kousek. Diadém patřící šlechtičně Eleanoře. 

Úchvatný šperk byl vyrobený v polovině 19. století. Čelenka ze žlutého zlata se silnou vrstvou stříbra váží 100 gramů, je osázená 540 diamanty, z nichž se dva ztratily. Na své hlavě ho u zvláštních příležitostí nosila šlechtična Eleanora Beaufort-Spontin. Její rod Bečov vlastnil. Po druhé světové válce byla ale čelenka spolu s ostatními věcmi rodině zabavena. Šperk byl poté v zapomenutí uschován v papírové krabici od bot na zámku Kozel u Plzně.
Tam ho objevil až kastelán z Bečova Tomáš Wizovský. „Dlouhá léta jsme se zámkem Kozel vyjednávali a dokazovali původ šperku. Musím ale moc poděkovat za kolegialitu a vrácení tohoto klenotu zpět k nám na Bečov,“ říká Wizovský. Diadém bude součástí celoroční expozice a doplní tak sbírku pokladů relikviáře svatého Maura, archivních vín a koňaků.

Kastelán včera uložil korunku do bezpečnostní vitríny.

Jak se dostala na Kozel?
Po druhé světové válce se diadém spolu s dalšími zkonfiskovanými věcmi uchoval na zámku v Křimicích u Plzně. Zámek byl ale pronajat Škodovým závodům, proto byl veškerý movitý majetek z panství převezen na zestátněný zámek Kozel, kde byla korunka uložena do krabice s dalšími cennými předměty.

Eleanora Beaufort-Spontin
Narodila se v roce 1891 v Paříži. V Bečově prožila dětství a vrátila se sem i v roce 1927. Její rod ale za války kolaboroval a majetek propadl státu. Sama v 50. letech žádala Českoslovesko o vrácení zkonfiskovaného šperku, což bylo zamítnuto.

Státní hrad a zámek v Bečově nad Teplou.

Na video s novým pokladem se můžete podívat zde:

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.