Mravenci v kredenci: Zatočte s nevítanou návštěvou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Mravenci v kredenci: Zatočte s nevítanou návštěvou!

Mravenci, nevítaná návštěva.
Mravenci, nevítaná návštěva. (Foto scom, ara)

S oteplením se k útoku chystají armády mravenců. Z ničeho nic se objeví nejen v kredenci, ale taky ve spíži, v květináčích, zkrátka všude. Víte, jak se bránit invazi otravů? 

Jsou odolní a je jich moc
Neodfouknete je, nesmyjete, neutěsníte dveře tak, aby neproklouzli. Koho můžete při mravenčím útoku doma potkat?
Nejčastěji najdeme doma druhy: mravenec domácí (Lasius emarginatus), mravenec obecný (Lasius niger), mravenec faraon (Monomorium pharaonis).


Jak se jich zbavit?
*Účinná je chemie, ale má svá rizika. Mravence totiž láká hlavně jídlo a nikdy si nemůžeme být jisti, jestli insekticidem neukápneme nebo ho nenasypeme někam, kam nechceme, zda jím nekontaminujeme potraviny. Ne všechno je proto vhodné k užití ve spíži a v kuchyni. Postupujeme vždy podle návodu. Dalším problémem jsou děti a zvířata, pro ty může insekticid znamenat nebezpečí.
*Existují také odpuzovače, které pracují na základě rádiových vln; ty mravence ruší, dezorientují a nutí je vracet se nazpět, odkud přišli.


Utěsňujte
Nejprve bychom se měli pokusit najít místo, kde nám mravenci vnikají do domu či bytu. Když ho najdeme, oboustrannou lepicí páskou škvírky přelepíme. 
Lákejte je
Prostředky k hubení mravenců lze obecně rozdělit na spreje, prášky, granuláty, gely a jiné. Prodávají se různé nástrahy – třeba vypadající jako polootevřené plastové domečky s lapacími či jedovatými chemikáliemi uvnitř. Mravenci zalezou dovnitř a už by neměli odejít. Jiná verze je, že v dózách naleznou něco, co jim voní a chutná, a odnesou si to do mraveniště. Ovšem jde o jed... 


Pozvěte si pomoc

Pokud si nevíte s mravenci rady, bojíte se jedovatých prostředků v bytě s dětmi či domácími mazlíčky, můžete o dezinsekci (hubení) mravenců požádat některou firmu, která se odborným hubením hmyzu zabývá.


Zatočte s nimi podle babiček
*Rozvěste po bytě mátu, eukalyptus, bazalku či levanduli. Aroma je odpuzuje.
*Ze zahrady je spolehlivě vyžene cibule, česnek nebo řebříček.
*Odpuzuje je i osolený celer posypaný skořicí. Za pár dnů se odstěhují.
*Na jejich cestičky nastražte papír a na něj kvasnice s cukrem či medem. Po pozření umírají.
*Do míst, kde se objeví, a na pravidelné cestičky, dejte aromatické látky: jalovcový list, kerblík, skořici, majoránku či hřebíček.

Další tipy, jak se zbavit mravenců najdete ZDE



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.