Ministr Martin Bursík: Netopte uhlím! Zaplatím vám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministr Martin Bursík: Netopte uhlím! Zaplatím vám!

Martin Bursík
Martin Bursík (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Topíte uhlím? Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) slibuje, že vám přispěje na to, abyste přešli na ekologičtější vytápění – třeba na plynový kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu… Dotace byste mohli dostat i na zateplení domu, které bude jednou z podmínek obdržení příspěvku.

Bursík chce ale lidi donutit přestat topit uhlím i jinak– už dřív prosadil, aby bylo uhlí zatíženo 10procentní daní, kvůli které zdraží.

Dvě třetiny obyvatel českých měst i vesnic stále žijí v místech se znečištěným životním prostředím. A za to prý může i uhlí, kterým topí 400 000 domácností. Od července tak chce ministerstvo životního prostředí nabízet novinku – pokud domácnost přestane topit uhlím, dostane dotaci ve výši až 50 procent nákladů spojených s pořízením nového ekologického vytápění. Obce pak dosáhnou až na 85 procent nákladů. „V letech 2007 – 2013 využijeme na tuto podporu příspěvky z Evropské unie i z našeho rozpočtu. Mohlo by jít až o 20 miliard korun,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

O příspěvek by mohly kromě domácností žádat i bytová družstva, sdružení majitelů bytů, obce, kraje, nevládní organizace či obchodní společnosti s více než 50procentním podílem obcí a krajů. Ministerstvo také chce dohodnout s bankami výhodné půjčky pro žadatele. Získat dotaci ale nebude úplně snadné. Žadatel totiž musí zároveň zajistit zateplení fasády či nová okna, aby teplo zbytečně neunikalo. I na to ale hodlá ministerstvo přispět. Otázkou zůstává, zda bombastický projekt neskončí jako podobné akce z minulosti, kdy stát investoval desítky miliard do dotací na přímotopy a pak i plynové kotle. Ale lidé na tom nakonec prodělali, protože ceny elektřiny i plynu pořád rostly a rostly…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.