Je důležitý pro boj s únavou i stresem: Kde se bere hormon štěstí?

Pokud se snažíte překonávat únavu kofeinem nebo jinými stimulanty, není to vhodná volba. Přečkat kritické období, které obvykle přichází právě na jaře, pomůže lépe a bez nežádoucích dopadů na tělo psychická pohoda a dostatek spánku. K nim organismus potřebuje hormon štěstí. Ano, opravdu existuje, odborně se nazývá serotonin.
Určitě to znáte, někdy únava dosáhne takového stupně, že hluboký a tělo regenerující spánek zkrátka neumožní. Významnou roli v procesu řízení nervové činnosti i psychického rozpoložení přitom hraje serotonin, hovorově nazývaný hormon štěstí. Jeho nedostatek v mozku má za následek zvýšené nervové napětí a celou škálu různých psychických obtíží. To platí zejména v případech, kdy je člověk vystaven stresové zátěži. Vyladění psychiky a nervové činnosti má ale široký dopad na celkový zdravotní stav.
ODKUD HO TĚLO ZÍSKÁVÁ?
Odkud tělo hormon štěstí čerpá? Vyrábí ho z tryptofanu – živiny, která je v rozdílné míře zastoupena prakticky v každé potravině, již sníme. Ne vždy je ale organismus schopen tryptofan vstřebat v potřebném množství. Pokud tělo zápasí se zvýšenou stresovou zátěží, je jeho požadavek na produkci serotoninu vyšší, zatímco příjem tryptofanu může být nedostačující. Moderní technologie již umožňují tuto látku vyrobit v čisté formě. Je nejen k dostání v podobě doplňků stravy, ale je také součástí léků předepisovaných v případě některých psychických poruch.
NA ZJITŘENÉ NERVY
Jako doplněk stravy přitom pomáhá zredukovat nechtěné výkyvy v psychickém rozpoložení, zklidnit zjitřené nervy a navodit kvalitní relaxaci i spánek. Je vzpruhou i pro organismus lidí středního a vyššího věku obecně. Jakmile totiž trávicí systém přestane dokonale fungovat, schopnost těla tryptofan vstřebávat významně klesá a tím klesá i tvorba serotoninu. Dříve či později se začínají objevovat různé zdravotní problémy, které samy o sobě k psychické pohodě zrovna nepřispívají.
MENU PRO VĚTŠÍ POHODU
Vysoký obsah tryptofanu má třeba čerstvě nadojené mléko nebo řízky z křepelek, bohaté na tuto živinu je rovněž drůbeží maso, sardinky, losos, tuňák, ale také banány, špenát nebo ořechy.