Krajta přilezla do bytu chovatelky krys v 11. patře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Krajta přilezla do bytu chovatelky krys v 11. patře!

Krajta skončila v muzeu, kde má terária tamní ředitel a zoolog Zdeněk Vitáček.
Krajta skončila v muzeu, kde má terária tamní ředitel a zoolog Zdeněk Vitáček. (Foto: MP Česká Lípa)

Krajta v kuchyni vyděsila v noci na včerejšek chovatelku krys v České Lípě. Had se do jejího bytu v 11. patře zřejmě stoupačkami vyplazil z přízemí od chovatele exotických zvířat.

Na nezvaného návštěvníka narazila sousedka v kuchyni. Sotva se vzpamatovala z prvního úleku zavolala na pomoc strážníky. „Hada objevili za sporákem,“ uvedla mluvčí městské policie Eva Vlastníková. Krajta byla podle ženy v jejím bytě už podruhé během tří týdnů.

Že by cítila přes deset pater krysy a potkany, které chová? Podle zooložky Romany Anděrové je příčina výletu plaza zřejmě prostší. „Tak dobrý čich hadi nemají. Když se dostal do stoupaček, lezla po nich logicky nahoru jako po větvi až do zmíněného bytu. Je možné, že tam už zvířata zaregistrovala,“ vysvětlila zooložka. Chovatel z přízemí se ke krajtě nehlásil.

Čichají jazykem
Hadi se orientují termoreceptory, které mají rozmístěné kolem tlamy. Ty fungují jako termokamera. Díky tomu tak »vidí« teplokrevné živočichy i ve tmě. Samotný čich ale mají na jazyku, proto s ním také neustále kmitají a nabírají jím pachové vzorky z nejbližšího okolí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.