Mládě guarézy v královédvorské zoo: Je to malý kominíček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mládě guarézy v královédvorské zoo: Je to malý kominíček!

Nody je roztomilým opičátkem, už okusuje větvičky a listy.
Nody je roztomilým opičátkem, už okusuje větvičky a listy. (Foto pro Aha! – Simona Jiřičková)

Jmenuje se Nody, ale víc než tohle jméno mu při pohledu na něj sluší přezdívka kominíček! Řeč je o zhruba čtvrt roku starém mláděti guarézy angolské v královédvorské zoo.

Když malý africký opičák přišel na svět, byl sněhově běloučký. Po zhruba měsíci a půl z jeho srsti ale začaly prorůstat černě zbarvené melíry a nakonec bude Nody takřka celý černý jako jeho rodiče. Než se tak stane, uplyne ještě několik týdnů.

Nody se stal již 55. mládětem guerézy angolské, narozeným v královédvorské zahradě. Ta tyto primáty vlastní již od roku 1988, kdy byl z Tanzanie dovezen první pár. „Nody spolu se čtyřmi sourozenci, dospělými samicemi Verenou a Viktorií a jeho otcem Dardějem tvoří v současnosti největší skupinu gueréz angolských chovaných v Evropě,“ uvedla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.


Víte, že...
...třídílný žaludek guerézy obsahuje mikroby, které rozkládají celulózu, a tak získají až dvojnásobné množství živin z potravy složené převážně z listů než jiné druhy opic?
...ve volné přírodě se stávají součástí jídelníčku šimpanzů?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.