Krása z Asie v Kroměříži: »Babičky« kamélie, královny květin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krása z Asie v Kroměříži: »Babičky« kamélie, královny květin!

U příležitosti výstavy, která se nese v duchu 30. letech 19. století, si Mirka Orságová (37) ušila tyto šaty.
U příležitosti výstavy, která se nese v duchu 30. letech 19. století, si Mirka Orságová (37) ušila tyto šaty. (Foto Slávka Červená)

Krása, až oči přecházejí! Dva obří skleníky zaplnily nádherné květy kamélií. Je totiž doba plesů a právě tyto krásky byly v minulosti královnami plesových květin.

V Kroměříži spatříte vůbec nejstarší »stromy« kamélií u nás. „Jsou z 19. století. Máme doloženo, že v roce 1920 to již byly velké rostliny. Ty největší byly tehdy oceněny na dva tisíce korun, což byla opravdu vysoká částka. Čtyřem desítkám z nich je okolo 150 let a jsou vysoké až sedm metrů,“ uvedla Lenka Křesadlová, specialistka na památky zahradního umění.

Vzácný unikát
„Jsou to v rámci naší země opravdu poklady. Dochovalo se jich minimum. Po 2. světové válce bylo mnoho skleníků zrušeno, protože majitelé dnešních památek odešli a tyto květiny skončily v kompostu. V Kroměříži ale o ně dál pečovali,“ dodala.

Víte, že...
...první žena, která si ozdobila šaty tímto květem byla Marie-Caroline de Bourbon ze Sicílie, zvaná vévodkyně de Berry (1798–1870)? Přivdala se do královské rodiny ve Francii.

Kde se vzaly kamélie?
Pocházejí z Japonska a Číny. Dřevina je sestrou čajovníku. V Evropě začala být známá od 18. století. O století později bylo pěstování kamélií zálibou nejen šlechty, ale i jiných majetných vrstev. Pro kamélie se stavěly speciální skleníky a kvetoucí rostliny se používaly k výzdobě zimních zahrad. Květy byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech.

Jméno podle vědce z Brna
Kamélie byly pojmenovány na počest botanika Georga Kamela z Brna (†1706). Ten v 17. století působil coby jezuitský misionář, lékař a botanik na Filipínách. Zkoumal tamní flóru, vytvořil herbář rostlin. Květiny, které popsal, měly zkratku Kamel.

Kdy, kde a za kolik
Kde? Kroměříž, skleníky v Květné zahradě
Kdy? Otevřeno je od pondělí do neděle 9.30 – 16 hod. Výstava potrvá do 12. března.
Za kolik? Vstupné 70 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 190 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.