Vydejte se po stopě zločinu se slavnými detektivy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vydejte se po stopě zločinu se slavnými detektivy!

Filmový Arazím Tomáš Töpfer...
Filmový Arazím Tomáš Töpfer... (Foto pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

Svět zločinu, charismatických vyšetřujících, lží, bezpočtu napínavých zápletek i překvapivých rozuzlení. To vše nabízí výstava Slavní detektivové na stopě zločinu v Letohrádku Mitrovských v Brně.

K vidění jsou nejslavnější, fiktivní i skuteční vyšetřovatelé a detektivové. Na výstavě nechybí noblesní Sherlock Holmes spisovatele sira Artura Conana Doyla (†71), šarmantní Hercul Poirot z pera hvězdy detektivního žánru Agathy Christie (†85) či Profesionálové Bodie a Doyle. Z českých jsou zastoupeni třeba pražský rada Vacátko a četník Arazím.

Plno kostýmů je originálních. „V České televizi jsme například dohledali ošacení, které na sobě nosili hlavní postavy Hříšných lidí města pražského. S mnoha jinými nám vypomohla sběratelka Vlaďka Dobiášová, která vlastní na tisíce různých kostýmů i doplňků z celého světa,“ říká autor výstavy Petr Lukas.
Karel Arazím
Četnické humoresky
Seriál ukazuje případy příslušníků brněnské četnické pátrací stanice za první republiky. Tři série pod režijním vedením Antonína Moskalyka (†75) a jeho dcery Pavlíny (57) vznikly v letech 1997 až 2007. Karla Arazíma hrál Tomáš Töpfer(66).

...a realita
Skutečný Arazim (†76) se psal s krátkým »i« a jmenoval se Josef, nebyl v ruských, ale italských legiích a nesloužil na pátračce v Brně, ale postupně v Nových Hradech u Vysokého Mýta, Poličce a Hradci Králové. Za protektorátu zachránil mnoho lidí před zatčením gestapem. Rada Vacátko
Hříšní lidé města pražského
Seriál na motivy povídek Jiřího Marka, který zachytil práci tehdejší kriminálky. Natočen v roce 1968 a má třináct dílů. Detektivové Josefa Bláha (†70, Brůžek), František Filipovský (†86, Mrázek) a Josef Vinklář (†76, Bouše) ze »čtyřky« řeší pod vedením policejního rady Vacátka v podání Jaroslava Marvana (†73) mordy v Praze a okolí.

...a realita
Předlohou pro radu Vacátka byl vrchní rada Josef Vaňásek (†60), který měl v pravomoci veřejnou bezpečnost, mravnostní policii, policejní věznice, ztráty a nálezy a všeobecnou kriminální ústřednu.

Brýle režiséra
Pouzdro a brýle Jiřího Sequense st. (†85), režiséra seriálů Hříšní lidé města pražského, Hříšní lidé města brněnského, Třicet případů majora Zemana a dalších filmů. A scénář jednoho z dílů seriálu Hříšní lidé města pražského – Turecká náušnice.

Bodie a Doyle
Profesionálové
Bodie (Lewis Collins,†67) a Doyle (Martin Shaw, 72) mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí sice nejdou daleko, ale svoji práci dělají vždy na sto procent, jsou sebejistí, schopní, vtipní, a stojí si za svým v každé situaci.

Hercule Poirot
Britská spisovatelka Agatha Christie vytvořila postavu penzionovaného policejního důstojníka známého svým šarmem, pěstovaným knírkem, pořádkumilovností i pečlivostí. Jedním z nejznámějších představitelů je herec David Suchet (72).


Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová rozená Millerová známá jako Agatha Christie (†85) je světově nejznámější spisovatelka všech dob. V počtu prodaných knih ji předstihuje jen William Shakespeare. Jejích knih se prodalo již přes dvě miliardy výtisků v angličtině a miliarda v dalších 103 jazycích.

Kde? Letohrádek Mitrovských v Brně
Kdy? Do 19. března, středa až neděle 10.00 až 16.00
Za kolik? 80 Kč dospělí, 60 Kč snížené, 45 Kč děti



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.