Středomořská dieta: Jedna z nejzdravějších | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Středomořská dieta: Jedna z nejzdravějších

 (Profimedia.cz)

Odborníky na dietu je ta středomořská označována jako jedna z nejzdravějších. Nejedná se totiž o dietu v pravém slova smyslu, jde spíše o zdravý životní styl, tedy pokud jde o jídelníček. Učarovala takovým hvězdám, jako je třeba Penelope Cruz nebo Catherine Zeta-Jones. V čem spočívá? V lehkém jídelníčku, který je typický pro kuchyni národů na pobřeží kolem Středozemního moře.

Národy žijící v oblasti Středozemního moře jsou prokazatelně zdravější než například Češi. I díky svým stravovacím návykům trpí méně kardiovaskulárními onemocněními, dokonce se u nich v menší míře objevují nádorová onemocnění, dožívají se obecně vyššího věku. Základem jejich tradiční stravy je množství čerstvé zeleniny a ovoce, ryby a zdravé tuky, hlavní surovinou je v tomto ohledu olivový olej.

ÚSPĚCH NA VÍCE FRONTÁCH

Pustíte-li se cestou středomořské diety, pocítíte úspěch na mnoha frontách. Hubnout budete sice pomaleji než u mnoha jiných diet a taky zde platí, že byste se měli také hýbat, ale lehčí strava vám dodá také množství energie a jak už zaznělo – podpoří obecně vaše zdraví, má totiž kromě jiného např. dobrý vliv na snižování špatného cholesterolu.

NEMÁ PŘESNÁ PRAVIDLA

Pro tento „dietní plán“ neexistují žádná přísná pravidla, nejsou tu zakázané potraviny, dokonce si můžete dát denně sklenku červeného.

TOTO JE ŠPATNĚ

I když si možná v Chorvatsku na pláži dopřáváte koblihy, při středomořské dietě zapomeňte na dorty a zákusky, nahraďte je čerstvým ovocem. Těstoviny jsou v pořádku, ale pokud k nim uvaříte smetanovou omáčku, kaloricky přijmete pomalu stejný pokrm, jako kdybyste si dali svíčkovou s několika knedlíky. Fakt, že dodržujete zásady středomořského stravování, také neznamená, že se můžete „beztrestně“ cpát a zhltat tři pstruhy k obědu či tři porce těstovin, byť jsou celozrnné. I zde je třeba přemýšlet nad množstvím přijímané potravy.

HLAVNÍ ZÁSADY

* Místo oleje, másla, margarínu či sádla používejte extra panenský olivový olej.

* Čerstvá zelenina je základ, jezte ji během dne, místo přílohy, v podobě salátů.

* Z masa mají jednoznačně přednost ryby a maso drůbeží. Pro tepelnou úpravu opět použijte extra panenský olivový olej, kořeňte čerstvými bylinkami.

* Denně si můžete k jídlu nalít sklenku červeného vína, muži dvě.

Příklad jídelníčku

Snídaně:
bílý jogurt, ovoce

Svačina:
celozrnný chléb, uzený losos, okurka

Oběd:
grilovaný pstruh, zelenina

Svačina:
jablko, ořechy (čerstvé, nesolené)

Večeře:
celozrnný kuskus se zeleninou

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.