66 let žákovské knížky: Nejvtipnější poznámky! Vzpomínáte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

66 let žákovské knížky: Nejvtipnější poznámky! Vzpomínáte?

Typické obálky žákovských, které si všichni pamatujeme.
Typické obálky žákovských, které si všichni pamatujeme. (Foto www.nohavica.cz, ara )

Ukaž mi žákajdu! Tento nepříjemný příkaz od rodičů slýchávají školáci už 66 let. Žákovská knížka vznikla v únoru roku 1951 a od té doby se téměř nezměnila. Jen v současné době papírovou podobu postupně nahrazuje elektronická verze.

Ještě před vznikem žákovských knížek školáci nosívali známky buď v notýskách – to většinou jen ve větších městech, nebo jen v sešitech. „Když děti psaly třeba diktát, tak to musely nechat od rodičů podepsat, tím pádem tu známku rodiče viděli. Většinou nikde jinde evidované nebyly,“ vysvětlila Magdaléna Šustová z Národního pedagogického muzea.

Černé knihy
Ve školách také existovaly takzvané černé knihy a zlaté knihy, které zavedla za svého panování při školské reformě (stanovila mimo jiné všeobecnou vzdělávací povinnost pro chlapce i dívky, pozn. red) už císařovna Marie Terezie (vládla v tech 1740 až 1780). Ty zůstávaly ve třídách a učitelé do nich zapisovaly zlobivé či hodné děti. Omluvenky děti nosily jen na kusu papíru.

Zrození novinky
Žákovská knížka v tehdejším Československu se začala používat od února roku 1951. Zapisovaly se do ní všechny známky, omluvenky, poznámky a další sdělení a byla označována jako úřední dokument.  »Žákajdy«  v 50. letech se využívaly jen na základních i středních školách. Od 60. let se na »středních« zrušily a od té doby tento neoblíbený »sešit« nosí ve svých aktovkách žáci od třetí do deváté třídy. Prvňáčci a druháci mají pouze notýsky či zápisníčky. „Co se týká grafického vývoje žákovských knížek, byly od 50. let 20. stol. do roku 1989 v podstatě stejné,“ řekla Šustová. Jen občas se začaly měnit obálky, obsah uvnitř zůstal téměř stejný.

V současné době začínají školy stále častěji využívat elektronických žákovských knížek, rodiče je tak mohou kontrolovat prostřednictvím internetu.

Perličky ze žákovských knížek
*Přinesla do školy dymogan (pozn. redakce: zápalná tableta, jejíž dým má zlikvidovat moly) a vykouřila učitelský sbor.
*Jezdí nosem po lavici, aby to pískalo.
*Běhá po chodbách nedovolenou rychlostí.
*Nosí do školy příliš krátké sukně, takže vzbuzuje u spolužáků větší pozornost než já svým výkladem. Prosím o prodloužení.
*Tahá děvčata za mléčné vaky.
*Dává pozor, jestli dávám pozor, a když si myslí, že nedávám pozor, tak nedává pozor.
*Byla na záchodě se třemi spolužáky a kouřila.
*Hází po spolužačkách sušeným semenem.
*Pravidelně chodí do školy nepravidelně.
*Svačí cibuli a obtěžuje zápachem.



Přečtěte si
dandova
2. 2. 2017 • 08:27

Kouzlo nechtěného.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.