Těžká práce meteorologa: S měřákem sněhu šplhá do 725 metrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Těžká práce meteorologa: S měřákem sněhu šplhá do 725 metrů!

Sníh se měří i pomocí této pevné tyče.
Sníh se měří i pomocí této pevné tyče. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová a R. Kovařík)

Přes metr sněhu leží nyní v Krušných horách. Změřit jeho výšku není vůbec žádná legrace. Meteorolog Rudolf Kovařík kvůli tomu nachodí přes 30 kilometrů měsíčně.

Výška sněhu se určuje několika způsoby. „Přenosným zařízením, které měří kromě jiného i vodní hodnotu sněhu. A dvěma napevno přidělanými sněhovými laťkami,“ vysvětluje Kovařík. Právě s přenosným válcem se musí každý týden brodit sněhem téměř osm kilometrů a překonat musí převýšení 127 metrů, aby získal potřebná data.

Šindelová leží v nadmořské výšce 598 metrů, některá z deseti míst v lese a deseti na loukách jsou až ve výšce 725 metrů. Řeknete si skvělá práce, maká a přitom se jen prochází? Pak pozor! Meteorolog Kovařík to vše musí stihnout do 7 hodin ráno. „Měřením získám sněhový profil a vodní hodnotu, která je aktuálně 121 litrů na metr čtvereční. Toto jsou důležité informace, ze kterých pak vodohospodáři zjišťují, kolik je v přírodě vody,“ dodává Kovařík.
Vyrazte na hory
Víkend jako stvořený pro zimní radovánky, jestli si chcete užít skvělé počasí, vyrazte ale na hory. Čeká tam krásně bílý křupavý sníh a modrá obloha. A také maxizima, ale jen po ránu. „Zatímco pod nízkou oblačností noční teploty během pracovního týdne většinou neklesaly pod -10 °C, na víkend očekáváme převážně jasné noci a nejnižší ranní teploty budou klesat až k -16 °C,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. V nižších oblastech může být kvůli nízké oblačnosti a smogu poněkud pošmourno. Kolik je sněhu
Špindlerův Mlýn (Medvědín): 130 cm
Klínovec: 130 cm
Monínec: 120 cm
Lysá hora: 76 cm
Beskydy: 60 cm
Přimda: 32 cm
Churáňov: 41 cm

Jak bude?
Dnes: jasno až polojasno, ojediněle nízká oblačnost a mlhavo. Den -2 až 2 °C.
Zítra: jasno až polojasno, ojediněle nízká oblačnost a mlhavo. Noc -12 až -16 °C, pod nízkou oblačností -8 °C. Den -2 až 2 °C.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.