Smogové trápení nekončí: Města zavádějí MHD zdarma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smogové trápení nekončí: Města zavádějí MHD zdarma!

Hradec Králové - Pohled z Bílé věže na město, vzduch je plný prachu.
Hradec Králové - Pohled z Bílé věže na město, vzduch je plný prachu. (Foto: ČTK)

Dýchat se nám lépe nebude ani tento týden. Smog, inverze, ledové teploty, mrznoucí mlhy a depresivní počasí vytrvají zejména v Čechách. Některá města zavádějí MHD zdarma.

Smogová situace trvá v osmi krajích. V Plzeňském kraji meteorologové včera vyhlásili regulaci. Plzeňská teplárenská, Plzeňská energetická a hutě a kovárny Pilsen Steel omezí provoz. Pražští radní budou dnes kvůli smogu v hlavním městě jednat o zavedení městské hromadné dopravy zdarma. Omezení pro automobily město zatím nechystá.

„Jednali jsme i s Českými drahami, aby se v případě zavedení jízdného zdarma uznávalo i u nich,“ řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Utlumena byla výroba ve čtyřech podnicích – Kámen Zbraslav, cementárna v Radotíně, slévárna Agma Vysočany a Kare Praha, která recykluje stavební materiál.

V Pardubickém kraji meteorologové očekávají ještě zhoršení rozptylových podmínek. Smogová situace zůstává vyhlášena i v Jihočeském, Ústeckém a Olomouckém kraji. Na zhoršené rozptylové podmínky reagovaly některé úřady. V Přerově, aby lidé nejezdili auty, je městská autobusová doprava od pátku do odvolání bezplatná. Lépe se dýchá na horách a po několika dnech byla včera odvolána smogová situace ve Zlínském kraji a části Moravskoslezského kraje.


Inverzní charakter počasí podle meteoroložky Dagmar Honsová z Meteopressu potrvá do konce ledna. Únor přinese nárůst teplot, vítr nečistoty rozfouká a vzduch pročistí také srážky.

Jak bude?
Úterý: zataženo nízkou oblačností, mrznoucí mlhy, den –1 až –5 °C.
Středa: inverzní oblačnost nebo mlhavo, noc –5 až –9 °C. den –4 až 0 °C.
Čtvrtek: místy jasno až polojasno, místy inverzní oblačnost, noc –6 až –14 °C, den –1 až –5 °C.
Pátek: jasno až polojasno, nízká oblačnost a mlhavo, noc –6 až –14 °C, den –2 až –6 °C.
Sobota: jasno až polojasno, mlhavo, noc –8 až –16 °C, den –4 až 0 °C.
Neděle: jasno až polojasno, nízká oblačnost nebo mlhavo, noc –4 až –13 °C, den 1 až –3 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.