Agresivní jízda a vybržďování: Nejhorší jsou řidiči v audi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Agresivní jízda a vybržďování: Nejhorší jsou řidiči v audi!

Pirát silnic zavinil smrt malého chlapce.
Pirát silnic zavinil smrt malého chlapce. (Foto Aha! – David Malík)

Vybrzdil pomalu jedoucí octavii na dálnici D10 a zavinil smrt osmiměsíčního Štěpánka. Pirát Martin (36) z Blatné se ve svém BMW zachoval jako všech smyslů zbavený. A není sám... Podobných šílenců jsou silnice v Česku plné. Analýza odborníků z Dopravní fakulty ČVUT ukazuje, že 25 procent nehod je způsobeno právě netolerantním až agresivním chováním řidičů!

Studie předních českých expertů s názvem »Agresivní a nebezpečné chování řidičů motorových vozidel v ČR«, kterou vypracovali pro ministerstvo dopravy a BESIP, hovoří jasně.

Vede selhání
„I když není možné to vztahovat na všechny šoféry, čísla jsou čísla. Kvantitativní odhady ukazují, že pokles pozornosti vede asi k polovině všech nehod způsobených lidským selháním, alkohol a jiné drogy působí asi z 25 procent a zbývajících 25 procent je nutno přičíst právě na vrub netolerantnímu až agresivnímu způsobu řízení vozidla,“ potvrdil Aha! spoluautor studie docent Petr Bouchner.

Smrtící luxus
Velký podíl mají na podobných typech nehod řidiči luxusních vozů. Stejně jako v případě tragédie na dálnici D10, Martin z Blatné vytvořil vražedný nástroj ze svého stříbrného BMW 525 D kombi. Výzkum znalců uvádí, že nejčastěji z drahých aut bourají audiny. I v případě prvního českého vybržďovače, jehož manévr skončil smrtí, byl na místě vůz značky Audi. Jeho řidič sice nehodu nezavinil, ale zřejmě nedodržel bezpečnou vzdálenost a po vybrždění octavii zezadu »rozstřelil«.

Velký nepoměr
„Ačkoliv je zastoupení vozů Audi v celkovém počtu registrovaných osobních automobilů 1,5 procenta, podíl na počtu zaznamenaných incidentů je 7,55 procenta. Podobně lze hodnotit vozy a řidiče značek Volvo, BMW, Mercedes. Podíl těchto značek na celkovém počtu zaznamenaných incidentů je výrazně větší než jejich zastoupení mezi registrovanými osobními automobily,“ uvádí práce docenta Bouchnera.

Psychiatr Jan Cimický: Za volantem seděl psychopat!
„Tomu, co se stalo na dálnici D10, už nelze říkat nehoda, ale lumpárna. Byla to naprosto řízená věc a člověk, který seděl za volantem, nesl všechny znaky psychopatického chování. Znamená to, že nedokáže ovládnout emoce, adrenalin, který způsobuje zlost, vztek. Určitě se nemůže říct, že by nevěděl, co tím svým chováním způsobí, a měl by být předmětem odborného zkoumání. A pokud takový člověk není schopen rozpoznat, co dělá, tak nemá mít řidičský průkaz a na silnici rozhodně nemá co dělat.“

Studie: Vzdělání není důležité!
Ohleduplnost a tolerance za volantem by podle odborníků měla být součástí výcviku už v autoškole, zatím se tak téměř nikde neděje. „Je sice zřejmé, že na tyto sklony má vliv pohlaví, věk, zkušenost a celková úroveň vzdělání jednotlivce, nelze mezi ně však klást úměrnost,“ uvádí studie ČVUT. To, že nehraje roli vzdělání, potvrzuje případ vybržďovače Luboše Laciny. Vystudoval vysokou školu, má titul inženýra, pracoval na vysoké manažerské pozici v plzeňském Prazdroji.

Jak k nehodě došlo?
K tragédii došlo loni 28. prosince na 32. km D10 ve směru na Liberec. Řidič vozu Škoda Octavia jel v levém pruhu, před rychle jedoucím BMW Martina z Blatné neuhnul. Ten škodovku objel zprava a chvíle zdržení ho rozzuřila. Následně vjel zpět do levého pruhu a začal šoféra octavie, kde cestoval i malý Štěpánek, »vychovávat«. Dupnul na brzdu. Řidič škodovky začal prudce brzdit, přesto do bavoráku napálil. A zezadu ho »rozšrotovala « audina, jejíž řidič včas nezareagoval. Pirát Martin je nyní ve vazbě a hrozí mu až 15 let vězení. TYHLE PŘESTUPKY PÁCHÁME
Údaje pochází z mapování dálnic a silnic 1. třídy v ČR, jsou seřazeny od nejčastějších po méně časté.
1. překročení rychlosti
2. kličkování, časté předjíždění, proplétání mezi auty
3. předjíždění na zákazu
4. nebezpečné předjíždění
5. předjíždění zprava
6. problikávání
7. jízda ve vyhrazeném pruhu
8. jízda na červenou
9. nedodržení bezpečné vzdálenosti
10. telefonování za volantem

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.