Sněhová nadílka přinesla nadšení do zoo: Proč jim není zima? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Sněhová nadílka přinesla nadšení do zoo: Proč jim není zima?

Lední medvěd
Lední medvěd (Foto Aha! – Karel Kopáč, Zoo Praha/Petr Hamerník, Zoo Plzeň/Kateřina Misíková, Zoo Dvůr Králové)

Sněhová radost, vášnivé dovádění, požitkářské lebedění a objevitelské zkoumání – ohromnou zábavou je pro mnohá zvířata v českých a moravských zoo pravé zimní počasí. A hlavně bílá nadílka.

Mnohé pro pobyt na sněhu a v mrazu vybavila dokonale příroda. Jiní si troufnou do chladného počasí díky dobré péči chovatelů, a tak drze zákony přírody bourají. „I tropická zvířata si dokážou zvyknout na krátkodobý pobyt v drsných podmínkách, aniž by jim to uškodilo,“ potvrzuje zooložka Romana Anděrová. Chvilkový pobyt na sněhu může dokonce prospět jejich větší odolnosti.

Na mrazu se cítí jako v ráji

Lední medvědi: Dvojnásobná izolace
Před mrazem je chrání nejen podkožní tuk, ale především jedinečný přírodní vynález – duté vlákno. Na rozdíl od srsti jiných savců jsou jejich chlupy duté, a tak dokonale tepelně izolují. K zahřátí medvědům pomáhá i černá kůže, která lépe vstřebává sluneční teplo chlupy přiváděné k tělu.


Tygr ussurijský: Hustá srst
Je pravým králem sibiřské tajgy. Příroda mu dala do vínku velmi hustou srst. Na zimu mu narůstá ještě hustší a delší než v létě. Jeho široké tlapy se neboří ani do vysoké pokrývky sněhu.

Velbloud dvouhrbý: Na zimu obroste
Žije v kamenitých pouštích ve střední Asii, která bývá také zasněžená a mrazivá. Na zimu mu narůstá dlouhá huňatá srst, která na jaře vylíná. Velbloud dvouhrbý lépe snáší zimu než horko.

Los: Vzduch umí ohřát
Speciálně vybavený proti mrazu je i los, zvyklý brodit se v hlubokém sněhu tajgy. Převislý čumák nemá pro parádu. Je pro něj výměníkem tepla. Jsou v něm zvětšené a silně prokrvené dýchací cesty, v nichž se ohřívá vzduch před tím, než ho vdýchne do plic.

Panda červená: Obalená tukem
Její domovinou jsou vysoká asijská pohoří. Panda červená patří mezi nejvýše žijící zvířata, vyskytuje se v nadmořských výškách i kolem 4000 nad mořem. Přežití v mrazech jí umožňuje kromě jiného podkožní tuk a hustý kožíšek.

Tihle by v přírodě sníh nezažili

Plameňáci
Plameňáci pocházejí z tropů, ale se zimou si poradí. Jako všichni ptáci se v zimě načepýří a vzduchová vrstva, která pronikne mezi peří, je izoluje. Nestojí-li na ledu, nohy jim neomrznou, jelikož na nich nemají téměř žádnou svalovinu, ale hlavně šlachy, a kůži pokrývají rohovité šupiny. Často stojí na jedné, druhou schovají pod peří na břicho a pak je vystřídají.

Sloni
Slonům nevadí ani chlad. Problémem pro ně je ale náledí, na kterém mohou upadnout a zranit se. Je-li led, musí zůstat doma. V pražské zoo, aby se netvořila ledovka, mají cestu ke vchodu do pavilonu vyhřívanou.

Lvi
Chvilkový mrazík a sníh jim neuškodí. Nemají žádnou izolaci, sníh ale po jejich srsti sklouzne. Mnohem hůře snášejí vlhko, mlhavo a teploty kolem nuly.  

Gepardi
Zimní radovánky si mohou dopřát i gepardi. Příroda jim sice nedala do zimy pro zahřátí potřebnou výbavu, ale co jim chybí v srsti a podkožním tuku, doženou pravou gepardí honičkou.

Psouni
V přírodě by psouni touto dobou spali hluboko zahrabaní v podzemních norách až do jara. Neměli by co jíst. V zoo ale jednak nemají mnohdy šanci dostatečně hlubokou noru vyhloubit, a především mají stálý přísun potravy. Není tedy důvod zimu prospat.

Mrazivých 25,4 °C rozdělilo Česko a Moravu
Česko rozdělilo počasí, zatímco ve Štítné nad Vláří na Zlínsku spadla rtuť teploměru v noci k – 25,7 °C, v Mostě-Kopistech bylo + 0,3 °C. „Hranice mezi teplotami probíhala skoro přesně po hranici Čech a Moravy,“ popsal Český hydrometeorologický ústav. Co velký rozdíl způsobilo? „Teploty na Moravě a ve Slezsku klesaly dvě noci po sobě rekordně nízko díky nočnímu vyjasnění,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová. Jak bude?
Dnes: polojasno, místy sněhové přeháňky i déšť se sněhem. Den -2 až -6 °C, v Čechách až +2 °C.
Zítra: oblačno, místy sněhové přeháňky. Noc v Čechách -3 až +1 °C, na Moravě a ve Slezsku -5 až -10 °C, den 0 až +4 °C.
Pátek: oblačno, sněhové přeháňky. Noc -3 až 1 °C, den -1 až +3 °C.
Sobota: zataženo, občas sněžení. Noc -8 až -1 °C, den -2 až +2 °C.
Neděle: zataženo, sněžení. Noc -12 až -4 °C, den -5 až -1 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.