Průměrná mzda v Česku silně kulhá za západní Evropou: Češi jsou laciní dříči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Průměrná mzda v Česku silně kulhá za západní Evropou: Češi jsou laciní dříči!

Oproti západním zemím si na velký balík nepřijdeme...
Oproti západním zemím si na velký balík nepřijdeme... (Martin Přibyl / Aha)

Češi jsou dříči, kteří ale makají za hubičku. Dokazují to nejnovější údaje Českého statistického úřadu, podle kterých průměrná roční mzda v Česku dosahuje jen 37 % průměru v Evropské unii.

České výdělky krutě pokulhávají za západní Evropou. „Bereme relativně málo,“ uvedla statistička Jitka Erhartová. Češi totiž pobírají jen třetinu toho, co Němci a dokonce jen 17 % švýcarského průměru. V rámci Evropy na tom ale přece jen nejsme úplně nejhůř. Ještě méně než my vydělávají podle statistik například Slováci, Poláci nebo Lotyši. Bezkonkurenčně nejméně ale berou Bulhaři. „Bulharská průměrná roční mzda v přepočtu 158 tisíc korun nebyla ani desetinou té lucemburské, která se rovnala 1,6 miliónu,“ vysvětluje Erhartová.

Děs nad nízkou úrovní mzdy ale trochu mírní Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ. V bohatých státech, kde jsou vyšší platy, jsou podle něj zároveň i vyšší ceny služeb, například bydlení. „Tím se trochu ty rozdíly stírají,“ vysvětluje Holý a přihazuje další dobrou zprávu. „Poslední dva roky totiž dokazují, že v chudých státech rostou mzdy rychleji,“ dodává. Takže západní Evropu časem (nejspíš) doženeme.

Dřeme za hubičku
Jenže nízkou mzdu problémy s prací v Česku nekončí. Češi jsou totiž zároveň pracanti, kteří jsou ohodnoceni velmi málo v poměru k svému pracovnímu výkonu. „Češi jsou laciní dříči. Vytváří kvalitní produkt, ale berou za něj málo,“ přibližuje problém statistik Holý. Řešením by podle něj byl rychlejší růst mezd. Díky tomu by totiž lidé více utráceli, podniky více vyráběly a kola ekonomika by se točila rychleji. V konečném výsledku by tak na vyšších mzdách vydělali všichni.

Ženy berou všude méně
Čísla statistiky jsou neúprosná. Ženy napříč celou Evropou vydělávají méně než muži. Někde jsou ale výdělky slabšího a silnějšího pohlaví rozdílnější než jinde. A Česko je opět spolu s východními státy na chvostu Evropy. Ženy u nás totiž pobírají jen tři čtvrtiny »mužské mzdy«.

Rozdíly mezi chudými a bohatými pracanty
Téměř 32 000 korun měsíčně je rozdíl ve výdělku chudého a bohatého pracovníka v Česku. Statistici totiž nejen spočítali průměrnou mzdu, ale i příjem nejchudších a nejbohatších a také tzv. medián. To je vlastně jakýsi statistický střed. Když se seřadí všechny mzdy od největší po nejmenší, tak zaměstnanec, který se nachází přesně uprostřed, pobírá medián. Příjem nejchudších pak kopíruje mzdy nejméně vydělávající desetiny zaměstnanců a příjem nejbohatších nejvíce vydělávající desetiny. A podle téhle hodnoty je na tom Česko na osmém místě žebříčku – ale bohužel od konce. Pořád je ale český medián mzdy dvaapůlkrát větší, než bulharský. Takže někde je na tom o hodně hůře.

Průměrné měsíční mzdy v Kč

Průměrné měsíční mzdy v Kč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.