Čech má krevní dřeň Němce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čech má krevní dřeň Němce!

V nemocnici podstoupil Petr třikrát chemoterapii.
V nemocnici podstoupil Petr třikrát chemoterapii. (Foto archiv Petra Filipce)

Petr Filipec (32) si myslel, že je nachlazený. Ve skutečnosti u něj propukla leukemie. Život mu zachránila kostní dřeň z Německa.

Zhoubná nemoc se projevila před Vánoci roku 2012. „Zadýchával jsem se, říkal jsem si, že je to asi zánět průdušek,“ vzpomíná technik Petr Filipec z Frýdlantu nad Ostravicí. Lékařům však stačilo několik testů, aby vyřkli krutý ortel: leukemie. Smrtící choroba, při níž kostní dřeň nemocného nedokáže správně plnit svůj úkol a vyrábět krevní buňky.

Petr podstoupil náročnou léčbu. Po třetí chemoterapii přišla nejlepší zpráva. Našel se dárce a transplantace kostní dřeně se vydařila. „Z nemocnice jsem odcházel s novými bílými krvinkami a s vědomím, že na světě žije někdo, kdo mě zachránil. Dal mi všechno: zdraví, možnost sportovat, radovat se ze z toho, že žiju,“ usmívá se Petr.

Chci ho potkat
Totožnost člověka, který mu zachránil život, Petr Filipec nezná. Pořád na něj ale myslí. „Každé ráno, když se vzbudím, tak si uvědomím, že tu jsem jen díky jemu a jsem mu za to neskutečně vděčný,“ popisuje své pocity. S dárcem si dopisuje, ale vše jen přísně anonymně. Ví pouze, že jde o muže (45) z Německa. „Dopisy posílám přes transplantační centrum. Nesmím v nich uvést žádné údaje, díky kterým by mě mohl dárce kontaktovat sám, ale psal jsem mu, že se cítím dobře a podobně,“ vysvětluje Petr, který doufá, že jednou bude moci svému zachránci přeci jen poděkovat z očí do očí. „Po čase je možné požádat o výjimku a my se na to chystáme,“ plánuje si Petr.

Registry dárců jsou propojené
Krvetvorné buňky běžně překračují hranice. Registry dárců různých zemí jsou propojené. „Moc si vážím každého člověka, který se rozhodne vstoupit do registru! Je to velké gesto hrdinství a lidskosti,“ říká Petr Filipec. I proto se zapojuje do akcí, které mají za účel najít další dárce. V září dojel s kamarády Vojtěchem Špišákem z Košic do Prahy na koloběžkách pro projekt Dobrák od kosti. Zároveň pořádá v říjnu běžecký závod Radegastova výzva pro kostní dřeň. „Chci i na vlastním příkladu ukázat, že díky dárcům se může člověk plně uzdravit a vrátit se ke sportu,“ popisuje Petr. Přihlásit se do registru muže každý zdravý člověk mladší 35 let.  Více na: www.kostnidren.cz nebo www.darujzivot.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.